Народната банка на Северна Македония потвърди прогнозата си 3,5 процента икономически растеж за тази година, а за следващата предвижда 3,8 процента, пише в. "Независен весник". Главни двигатели на растежа според банката ще бъдат износът, инвестициите и личното потребление. При прогнозата са взети предвид предстоящите избори, а управителката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска каза, че растежът ще се влияе и от реализацията на капиталовите инвестиции.

Не можем да очакваме резултати на срещата на върха на ЕС в Загреб през май следващата година, ако не си мръднем пръста и не се опитаме да докажем, че наистина заслужаваме дата за преговори със съюза, казват експерти за в. "Слободен печат". Добре организирани парламентарни избори, гласуване на закона за прокуратурата и засилена борба с корупцията са условията, които Франция наложи на Северна Македония и настоя за тяхното изпълнение до срещата на върха в Загреб, на която още веднъж ще се обсъжда дали страната да получи дата за преговори, припомня вестникът.

"От кон на магаре - разширяването на ЕС се сведе до методология", пише в. "Вечер". След ветото на Франция за преговори на ЕС със Северна Македония и Албания европейската, а по принуда и местната реторика преминаха от "дата за преговори и разширяване на европейското семейство" към "методология". Френските искания във връзка с методологията на преговорния процес ще бъдат представени на среща на външните министри от ЕС на 19 ноември в Брюксел.

Премиерът Зоран Заев смята, че новата методология би била честен шанс за страната. "Ако ни бива, ще успеем в този процес и ще вървим напред. Ако не ни бива, например, ако нарушим състоянието на медиите, се връщаме назад. Това е правилният начин за трансформация на страните кандидатки", коментира Заев.