Напускащият поста си председател на ЕК Жан-Клод Юнкер не вярва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще наложи високи мита върху вноса на европейски автомобили през следващата седмица. Юнкер каза това в интервю за германския вестник "Зюддойче Цайтунг" (Sueddeutsche Zeitung).

"Тръмп ще направи известна критика, но няма да наложи автомобилни мита", посочи пред вестника шефът на ЕК, цитиран от Ройтерс. "Той няма да направи това ... Вие говорите с напълно информиран човек", подчерта Жан-Клод Юнкер.

Повод за неговите коментари е предстоящото до 14-ти ноември (следващия четвъртък) решение на САЩ дали да бъдат наложени мита от 25% върху вноса на автомобили и на части за тях, произведени в Европейския съюз.

Ройтерс напомня, че автомобилните тарифи в САЩ спрямо коли, произвеждани в Япония и в Южна Корея, бяха отменени след подписването на съответни двустранни търговски сделки, но преговорите на Вашингтон с Европейския съюз не напредват толкова бързо. САЩ вече веднъж отложи с шест месеца решението за въвеждане на високи тарифи за европейските автомобили.

От Департамента по търговия на САЩ отказаха да коментира твърденията на Юнкер, предаде Ройтерс.

Самите коментари на Жан-Клод Юнкер са най-ясният досега сигнал, че Вашингтон отново ще отложи въвеждането на високи мита за вносна на моторни превозни средства от ЕС, които биха имали огромен негативен ефект върху европейските производители на автомобили и върху редица автомобилни доставчици в Съединените щати, предаде БНР.

През миналия месец Тръмп заяви, че Вашингтон продължава да води търговски преговори с ЕС, които имат за цел да се избегне налагането на по-високи тарифи засега. Американският финансов министър Стивън Мнучин пък похвали увеличените инвестиции в САЩ от страна на европейските производители на автомобили.

Тези забележки дадоха надежда на европейските дипломати за още едно отлагане на решението на Вашингтон за автомобилните мита.

По-рано тази седмица председателят на Комисията по финанси в Сената - Чарлз Грасли, който е критик на декларацията на администрацията на Тръмп, че вносът на автомобили е заплаха за националната сигурност, каза пред репортери, че също очаква ново отлагане на въвеждането на високи автомобилни мита. Той допълни, че американската администрацията не е отговорила на искането му да види пълния доклад по този въпрос. "Смятам, че те са смутени да оповестяват публично какво всъщност се казва в доклада", отбеляза Грасли.

Ройтерс цитира неназован европейски дипломат да казва, че самите двустранни дискусии вървят в правилната посока, но изрази загриженост, че Тръмп може рязко да промени решението си в последния момент.

Германският гигант BMW AG, който е най-големият автомобилен износител за САЩ за последните пет години, заяви през миналия месец, че е предупредил американските власти, че засилването на глобалната търговска война може да застраши работни места в неговия завод в Спартанбърг, Южна Каролина, който изнася около 70% от своята продукция.

Както BMW, така и друга от водещите немски компании - Daimler AG, е инвестирала в разширяване на производствения капацитет на заводите си в Съединените щати.

Най-големият германски автомобилостроител Volkswagen AG пък обеща през януари да инвестира 800 милиона долара и да добави хиляда работни места за изграждане на електрически автомобили в Чатануга, Тенеси.