Американската верига за продажби на облекла Gap уволни своя главен изпълнителен директор Арт Пек късно в четвъртък, след като неговите усилия не успяха да възвърнат ръста на продажбите на компанията, а разочароващите резултати от третото тримесечие доведоха до рязък спад в цената на акциите.

Te поевтиняха с 8,42% при ранната търговия преди американските пазари да отворят в петък. До четвъртък акциите на Gap са отбелязали годишен спад с около 30% до момента.

Отстраняването на Пек идва след години на трудности за компанията, съобщават от Bloomberg.

Mного от проблемите на Gap не са чак толкова уникални за самата нея, на фона на трудната обстановка в сегмента на търговия на дребно, която разчита основно на редовни 50-процентни намаления и присъствие в отслабващите американски молове,съобщава investor.bg.

„Това беше може би най-просрочената смяна в управлението, на която ставаме свидетели в последно време“, каза Стейси Уилиц, президент на SW Retail Advisors. „Идва момент и време, когато не можете да седите и да правите едно и също нещо отново и отново“,каза тя.

Пек ще напусне ролята на президент и изпълнителен директор и ще освободи поста си в борда на компанията. Робърт Фишър, който на чело на Управителния съвет, а също е и син на съоснователите на Gap Дон и Дорис, временно ще поеме ролята на президент и изпълнителен директор.

От Gap отказаха коментар освен прессъобщението, в което беше обявено отстраняването на Пек.

Сравнимите продажби в цялата страна през третото тримесечие, което завърши на 2 ноември, са спаднали с 4% на ниво компания и със 7% при едноименната марка дрехи, според изявление на компанията. Това е дори по-лошо, отколкото анализаторите от Consensus Metrix очакваха.

„Компанията трябва да намери начин да продаде повече стоки на пълната им цена и да измисли начин да привлече нова, по-млада потребителска база“, заяви Дана Телси, изпълнителен директор на Telsey Advisory Group, цитирана от Bloomberg.

Предвид начина, по който е отстранен Пек, той ще има право на обезщетение в размер на 2,33 млн. долара.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Елена Илиева