Това ще означава, че в него е предвидено всичко, което може да се случи и нищо не може да ни завари неподготвени

Изпращаме седмицата с нов бюджет. Засега- само проект. А малко преди Коледа - закон. Най-важният от всички. Вероятно много хора се питат защо да е най-важният от всички. Не са длъжни да разбират това. Длъжен да го разбира е финансовият министър Владислав Горанов. Защото в бюджета, който на неспециалистите изглежда просто един набор от цифри, се съдържа цялата политика на държавата. Защото и тази година, както и минали години, бюджетът трябва да събере част от изработеното от малко над 2 милиона работещи, и то да стигне за тях, за близо 1 милион деца, за над 2 милиона пенсионери и социално слаби. Задачата изглежда лесна, но всъщност е много трудна. Още повече, че действието се развива в момент, в който над света надвисва нова икономическа криза, която заплашва да се превърне и във финансова.

Какво да очакват хората от него. Чиновниците със сигурност се радват, защото за поредна година ще получат заплати, увеличени с 10%. Добре е да се знае обаче, че с този елегантен ход с ръста на бюджетните заплати, финансовият министър всъщност пресира и частния сектор да прави същото. Поради една много проста причина - иначе служителите му ще изтекат към държавната администрация, към общинската администрация, към областните управи.

Близо 500 млн. лв. повече от миналата година ще отидат за здравеопазване. Според обещанието на здравния министър Кирил Ананиев обеща, че те ще са с приоритет към Спешната помощ, към лечебниците в труднодостъпни райони, към скъпи лекарства. Както се прави, винаги, когато ресурсите не достигат - разпределение по приоритети, за да има за най-нуждаещите си.

За да има за пенсионерите, за децата и за всички нас - всеки трябва също да даде, да произведе. Защото бюджетът не създава пари, той просто разпределя онова, което е изработено от всички нас. И се опитва да го направи по най-балансирания начин, така че да има пари за основните нужди на държавата. Правило, което е още по-важно, защото тази година за първи път държавата ще похарчи само толкова, колкото е събрала. За да имаме балансиран бюджет, с нулев дефицит. Показател, който Брюксел вече ще следи.

А бюджетът на държавата се управлява точно така, както всеки разпределя семейния бюджет - например няма да купим лъскава кола тази година, но непременно ще заделим пари за образованието на детето, защото смятаме, че е по- важно. Това е и причината доходите на учителите да се увеличат със 17%, а не с 10%, както на всички останали. Ефектът от това ще има дълготрайни последици, които няма да се усетят сега, веднага.

Иска ми се да си пожелаем Бюджет 2020 да остане скучен бюджет, както често го наричат критиците му. Защото това ще означава, че в него сме предвидили повечето неща, които могат да се случат и нищо не може да ни свари неподготвени.

ВИЖТЕ ВИДЕОЗАВЕЩАНИЕТО НА СЕДМИЦАТА:

.