Срещата за инициативата "мини Шенген" за премахване на пречките за свободно движение на стоки, услуги, капитал и хора между Сърбия, Северна Македония и Албания днес продължава в разширен състав, предаде Танюг.

След като сръбският президент Александър Вучич и премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама снощи договориха в Охрид конкретни мерки, които да подобрят развитието и привлекателността на трите страни за инвеститори, днес към тях се присъединиха и босненският премиер Денис Звиздич и черногорският министър на икономиката Драгица Секулич, предава БТА.

По-късно днес е предвидена и среща на лидерите от Западните Балкани с представители на международни организации и институции, след което те ще съобщят на пресконференция резултатите от срещите в Охрид.

Сред мерките, които са договорили снощи Вучич, Заев и Рама, са възможност за пътуване между трите страни само с лична карта, както и взаимно признаване на дипломите за образование и квалификациите, което да осигури свободно движение на работна ръка. За улесняване на движението на стоки е договорено въвеждане на 24-часово работно време на всички инспекционни служби, и главно на фитосанитарните и ветеринарните инспектори, както и обединяване в един пакет на всички документи, необходими за транзит на стоки в рамките на страните членки на инициативата.

На днешната среща в Охрид се очаква тези мерки да бъдат включени в конкретен план за действие, който трябва да донесе конкретни резултати до следващата среща от инициативата, предвидена за 21 декември в Албания.