Отпушиха трафика по “Тракия”, след като приключи ремонтът на виадукти

“Дори и в неделя се работи усилено по изграждането на магистрала “Хемус” между Белокопитово и Буховци, за което сърдечно благодарих на строителите.” Това написа в неделя в профила си във фейсбук Бойко Борисов. Минути преди това е минал на проверка как върви изграждането на участъка.

Премиерът допълва: “Всеки един от тези хора е мой приятел. За да продължи промяната в България, се полагат много усилия. Заедно постигаме добри резултати”.

Участъкът между Буховци и Белокопитово е с дължина 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г. Стойността е 119,8 млн. лева без ДДС. Ще бъдат изградени седем виадукта, десет селскостопански подлеза и мост над река Пакоша.

Първата копка беше направена преди повече от година - на 16 август 2018-а. След това обаче се работеше само по 1,5 км от трасето, тъй като за останалата част имаше спорове за размера на обезщетенията за отчуждените имоти. Преди близо три месеца стана ясно, че собствениците им ще бъдат обезщетени с имоти от държавния поземлен фонд. Те се намират в землището на Макариополско и на селата Черенча, Средня и Струино в Шуменско.

Имотите, предоставяни като обезщетение, се осигуряват от министерството на земеделието.

В изходната част на отсечката има и два обекта с археологически разкопки, по които работеха специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Проучени са фрагменти от 5000 години преди новата ера. От съобщение на сайта на пътната агенция пък става ясно, че трафикът по магистрала “Тракия” е отпушен, тъй като са завършили ремонтите на виадуктите при 17-и и 18-и км в посока Бургас. С приключването на работа се възстановявало нормалното движение в двете посоки. От агенцията посочват, че държавната фирма “Автомагистрали” е работила изключително мобилизирано, за да може ремонтите да приключат преди началото на зимния сезон.

На двата виадукта са оправени пътните плочи и греди, сложени са нова хидроизолация, асфалтобетонова настилка и тротоарни блокове. Подменени са парапетите и мантинелите.

През юли приключи ремонтът и на виадуктите при 13-и и 15-и км на “Тракия”, с което на практика на нея вече няма тапи. От пътната агенция посочват, че е подобрена пътната безопасност и са осигурени по-висока скорост и комфорт за пътуващите.

Изграждането на

газовата връзка с

Гърция също напредва

Мобилизирана е необходимата техника, стартираха изкопните дейности и е извършена доставка на тръбите за първия километър от трасето на газопровода. Това написа във фейсбук Бойко Борисов по повод изграждането на газовата връзка с Гърция.

Премиерът посочва, че строежът на интерконектора е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор. Реализацията на междусистемната газова връзка била от стратегическо значение не само за двете страни, а и за цяла Европа.

Проектът е включен в 7-те топприоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката. Той ще доведе до реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция чрез доставки от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция, посочва премиерът.

И допълва: “След като работихме последователно за ускоряване на подготвителните дейности и за осигуряване на необходимото финансиране на проекта, строителните дейности по проекта напредват”.

Днес се очаква Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова да проверят на място докъде е стигнал строежът на газовата връзка.