Млечни конци, курабии с лавандула, масло без протеин, шпек без консерванти и и чипс от месо - тази нова мода при храните бе показана на няколко изложения в София през миналата седмица.

Масленки с лавандула или с рози бяха едни от най-атрактивните прясно изпечени десерти. “Те съдържат брашно, масло и въображение. Правим всякакви експерименти, добавяме вкусове и от детството”, обясниха от фирмата производител.

Друго печено ястие бе чипс от месо - свинско или пилешко, в комбинация с бекон или чушка. Доколкото високото съдържание на протеин е здравословно, бих казал, че чипсът е такъв, твърди производителят. Чипсът бил с ниско съдържание на мазнини, почти 90% липса на въглехидрати, няма глутен.

Друга фирма предлага сушено месо, наречено виенски бут. “Продуктите са български, а технологията - австрийски. Използват се конско и зряло говеждо месо, отлежало поне 21 дни. Второто е по-скъпо и предимно може да бъде опитано в ресторанти. То е силно мраморизирано - жилките на мазнината са разпределени красиво по стековете. Това бързо набира популярност у нас, твърдят кулинари.

Домашен биволски или еленски суджук се оказа сред по-познатите колбаси, които бяха представени. А българските производители на месни продукти се опитват да използват все повече технологии без Е-та или стабилизатори.

Като например шпек, в който вместо познат стабилизатор, е използван дрождев екстракт от боровинка. Българските производители на млечни продукти акцентираха акцентираха на традиционни продукти, но имаше и екзотични по рецепти от други райони на света.

Мандра представи и три нови продукта - млечни конци, каймак и три вида лабне (пресен продукт, който много напомня на крема сирене и се приготвя от цедено кисело мляко). Последният може да се използва за готова разядка, да се добавя в крем супи или към различни ястия. Всички те са произведени у нас с българско краве и козе мляко по автентични рецепти от Близкия изток. От мандрата твърдят, че имали идея за тези продукти отпреди 3- 4 години, но тестът на продуктите отнел време. Освен това технолозите, с които производителят работи, идват от близкоизточни държави.

Чесново масло, крема сирене с подправки и биокраве масло също са сред новите изделия. Оказа се, че силен интерес предизвиква маслото гхи. Макар мнозина да смятат, че то е популярно предимно в Индия, производител обяснява, че то всъщност е познато и у нас, но се прави напоследък.

Причината е, че приготвянето му изисква време - задължително се разтопява на бавен огън, за да стане качествено. Така се получават по-силен и наситен вкус и цвят. Всъщност чрез разтопяване маслото се разделя на течни мазнини и млечни протеини. След това протеините се отстраняват, а маслото съдържа по-малко лактоза от обикновеното.