Разходите на Китай в блокчейн технология ще се разраснат през следващите години, като се очаква да надвишат 2 милиарда долара до 2023 г, стана ясно от доклад на консултантската компания IDC.

Очакваният годишен ръст на разходите ще бъде 65,7% в периода 2018 – 2023 г., предвижда компанията, предава "Радио Китай".

През 2019 г. повечето разходи за блокчейн в страната са отишли в банковия сектор. Останалите топ индустрии, привлекли блокчейн средства, са дискретното производство, търговията на дребно, професионалните услуги и процесното производство.

Трансформативна технология, която разполага с неизменен запис на данни, които могат да се използват и споделят в децентрализирана и обществено достъпна мрежа, блокчейн има различни приложения, включително в криптовалутното пространство.

На заседание на ЦК на ККП през октомври, ръководителите подчертаха важната роля на блокчейн технологията в новия етап на технологичната иновация и индустриална трансформация, като настояха за повече усилия за ускоряване развитието на сектора.

Официалното признание на ръководството ще даде тласък за прилагането на блокчейн технологията и вливането на повече капитали в сектора, каза изследовател от консултантската компания.