Главният изпълнителен директор на “Виваком” Атанас Добрев е “Мистър Икономика”, Теодора Петкова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на “УниКредит Булбанк” е “Мисис Икономика” за 2019 г.

Бизнес оскарите бяха връчени тази вечер на церемония в “София Тех Парк”.

Конкурсът се организира от най-голямата работодателска организация в страната - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Вицепремиерът Марияна Николова връчи наградата на “Мисис Икономика” като отбеляза, че икономиката на България върви нагоре.

“Желая успех и през следващата - 2020 г. да се поздравим за заслужените резултати”, каза Николова.

“Това да съм номинирана в категорията е чест, а това да държа статуетката е отговорност, която смело поемам, защото зад мен стои целият екип. Това е екипна награда.

Сега е моментът да благодаря на всички над 4000 служители на “Уникредит булбанк в България”, каза Петкова.

Тя благодари и на клиентите:

“Всяка втора компания в България е клиент на “Уникредит”, каза тя.

“Това е първата значима награда, която получавам. И която ме задължава всяка година с екипа си, да показвам, че я заслужавам”, каза Петкова.

Министърът на финансите Владислав а Горанов награди Атанас Добрев.

“Част от бизнесите на КРИБ е да пресъздават добрите новини в икономиката. Днес е празникът на добрите новини. Късно вечер да се информираме какви добри неща инициативните българи са постигнали”, каза Горанов. Според него българското общество е по-успешно, отколкото се възприема.

“Много ми е лесно да говоря добри неща, не толкова лесно да ги обещавам. Не е хубаво да се самобичуваме като общество”, каза той.

И добави:

“Имахме лош преход, за това и сме в по-лоша позиция от държавите, с които стартирахме заедно в началото на 90-те.

Добрата новина е, че освен че българската икономика расте, че българите знаят как това се случва - с повече рационалност и усилия. Господин Атанас Добрев е един от добрите примери. Той успя да убеди с неговата работа в една българска компания, международни инвеститори, които никога не са си представяли, че ще платят толкова много пари за една българска компания”, каза Горанов.

“За мен е чест и отговорност тази най-висока икономическа награда в България”, каза Атанас Добрев.

“За да сме най-големият телеком в България, ние инвестирахме над 2 млрд. лв. Телекомът работи за цифровата инфраструктура, заедно с транспортната. Двете са артериите на икономиката, които ще позволят да се движим все по-бързо”, каза той.

Той пожела на ввсяка една индустрия да се замисли за своята цифровизация и да трансформира собствения си бизнес.

“Това, което ни очаква следващите години, е трансформация”, добави победителят.

“За мен е чест за пета поредна година да открия конкурса “Мистър и Мисис Икономика. Това е нашият Оскар на бизнеса, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Радвам се, че отново УС на КРИБ успя да подбере всички номинирани и да излъчи победителите, допълни той.

“Цифрите говорят сами по себе си. Това, което бизнесът прогнозираше, за щастие и правителството - имаме над 3.5% ръст на БВП.

Това, което обещахме на министър-председателя - ръст на средната заплата, мисля, че също постигнахме”, каза Домусчиев.

Освен големите награди Мистър Икономика и Мисис Икономика, най-успешните предприемачи и мениджъри получиха отличия и в още няколко категории.

В тази за “Индустрия” наградата връчи Тим Курт директор на “Аурубис България”

на Ангел Желязков, изпълнителен директор на “Биовет”.

“Само преди два месеца приключихме много важен проект, с който увеличихме с над 50% нашата производствена мощност, в него вложихме над 130 млн. евро. С него поставихме България като водеща в цяла Европа в биотехнологичната индустрия”, каза Желязков.

За “Финанси и застраховане” приза грабна Михаил Антонов, управител на “АВВИ” ООД.

“Благодаря на тези, които ме номинираха за тази престижна награда”, каза той.

Наградата му бе връчена от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

“През последните години развитието на София направи от града ни най-големия предприемачески център в България. За 10 години БВП на града ни се увеличи с 43%. Може да разчитате в работата на новия ми мандат за привличане и подкрепа на бизнеса и инвистициите, каза Фандъкова.

Тя добави, че има нов ресорен зам.-кмет за инвестиции и дигитализация:

“Защото чрез технологиите може да се развиват градът и бизнесът”, каза столичният кмет. И изрази надежда, че през следващите години София ще може да привлече и инвеститори във високотехнологичните производства.

Наградата за “Търговия и услуги” бе връчена на Йордан Чорбаджийски, търговски директор на “Черноморско злато” от Любомир Пейновски собственик на “Клийнтех България”.

“Приемам я от целия екип на “Черноморско злато”. Благодаря на нашите технолози, които правят най-добрите напитки в България, на търговците ни и на хората от маркетинг и реклама. Тази награда е за целия екип”, каза Чорбаджийски.

За “Транспорт и логистика”

като победител бе определен

“Гопет Транс”. Наградата взе Мариела Белитова, регионален директор на България и Гърция.

В категорията “ИКТ, аутсорсинг и бизнес процеси” отличието грабна Ли Дзин, генерален мениджър на “Хуауей Технолоджис България”.

“За мен е огромна чест да получа тази награда за приноса на “Хуауей” в България. Ние имаме дълга история с нашите клиенти и партньори”, каза Дзин.

“Имаме ръст на този сектор, което поставя България на челните места за развитие на високи технологии

Победител за “Корпоративна социална отговорност” стана

Адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

“От учредяването си до сега ние се опитваме да докажеме че асоциацияа е обединител на лечебните заввдения. Другата ни борба е да докажем. че пациентите инат право на достъп до цялата информация”, каза Димитрова.

Призът връчи министърт на транспорта Росен Желязков.

“За мен е изключително удоволствие че отркривам церемонията. Когато човек е на върха се оправдава, че няма къде по-нагоре. Както за бизнеса така и за кабинета има къде нагоре, така че време е за работа, не за оправдание”, каза министърът.

За “Консултантски бизнес/услуги” отличен бе адвокат Наталия Димитрова, управляващ съдружник в “Димитрова и партньори”.

Наградата връчи Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ:

“За да има такива престижни конкурси, трябва да има добре щдействаща икономика, а за да има добредействаща икономика, трябва да има правила, които едно добро правителство да наложи. Преди всичко трябва да има бизнесмени и работодатели като вас”, каза Иванов.

“Наградата е потвърждение, че с ежедневните си усилия успяваме да помогнем на нашите клиенти и има смисъл от нашата работа”, каза Димитрова.

При “Земеделие и хранителна промишленост” отличието бе за Иван Папазов, изпълнителен директор на „ВП Брандс Интернешънъл“

“За мен е изкл чест да бъда сред номинира раните защото смятам че вс от пристствашите е достоен да стои туи на подиума и да приеме наградата. Повечето познават марката “ВП Брандс” с качествените продукти, които произвеждаме.

Истината е, че зад суровините стои трудът на много хора.

През годините създадохме земеделска структура, която помага на стопаните да се развиват, а на нас да следим качеството на продуктите”, каза Папазов.

Наградата той получи от министъра на енергетиката Теменужка Петкова: “Поздравявам ви за изключително добрите резултати и за това, което правите, защото вие сте двигателят на икономическия растеж на страната”, каза Петкова.

Специална награда получи “Кока-Кола” заради инвестициите и разширяването на

броя на работните места.

“За мен е голяма чест да получа наградата за приноса на Кока-Кола за икономиката на България. България винаги е заемала специално място в семейството на Кока-Кола”, каза директорът на компанията в България Юрг Буркхалтер.

Над 200 млн. лв. са инвестирани в завода на предприятието в Костинброд, а там работят 2800 души.

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи специален приз на Марина Вълканова “Минстрой Хотели”

“Искам да благодаря на премиера Борисов и на всички колеги, че подкрепят сектор “Туризъм” да се развива, защото той е хоризонтален и без тяхна подкрепа нямаше да успеем да постигнем това”, каза министърът. И добави:

Независимо от трудната и предизвикателна година, ние устояхме.

“Тази награда ни носи огромна радост, но и задължение да поддържаме качеството и да надграждаме постигнатото”,каза Вълканова.

Стоян Ставрев, управител на Българска консултантска организаци, бе отличен за принос в развитие на европейските фондове в България.

“Ние имаме най-сериозна отговорност към младите хора в България и към това те да останат тук”, каза Ставрев. И добави:

“Ако се чувствам специален днес, то е заради това че съвместно със колегите от КРИБ успяхме да изпълним проекти, които спечелиха най-високи точки, представяхме ги и бяха най-високо оценени, и ги изпълнихме”