Октомври е с 0,8 на сто по-скъп от септември

През октомври цените на стоките и услугите в България са поскъпнали с 0,8% спрямо предния месец и годишната инфлация е 2,4%, съобщи статистиката в сряда.

Годишното поскъпване се увеличава незначително в сравнение с предния месец и е все още под стойностите, които бяха измерени през втората половина на м.г. и в началото на тази, когато достигнаха до 3,6%.

Основният двигател на поскъпването през последните 12 месеца са храните. Те са увеличили цените си с 4,7% в сравнение с година по-рано, а храната в заведенията - с 5,1%. Заедно двете имат сравнително голямо тегло при измерването на инфлацията, заемайки към 36% от индекса на цените.

През октомври има необичайно голямо поскъпване на облеклата и обувките - с 9% в сравнение със септември. Това обаче не се отразява на годишната инфлация, защото в сравнение с миналия октомври тези стоки са поскъпнали с 0%.

През октомври транспортните разходи на хората намаляват и това е довело до намаляване на цените им с 0,6% в сравнение със септември. В годишен план цените на транспортните услуги намаляват дори още повече - с 3,4% през октомври 2019 г., сравнено с октомври 2018 г., което се дължи основно на поевтинелите през този период горива. Същото поевтиняване на годишна база се отнася и за съобщенията, макар и с по-малък процент.

Разходите за жилището - за ток, горива, вода и др., са се вдигнали през последната година с 3,1%, а разходите за образование - с 3,4%.