Компанията "Епъл" е наела Джефри Милър, близък съюзник на президента Доналд Тръмп, да лобира за технологичния гигант, опитвайки се по този начин да избегне понасяне на допълнителен удари от нови митнически тарифи срещу Китай.

Новината беше съобщена от бизнес телевизията CNBC, която се позова на федерален документ за разкриване на лобистка дейност. Документът показва, че лобистката фирма на Милър е постигнала сделка с "Епъл" през октомври, предаде БНР.

Джефри Милър е основен набирател на средства за предизборната президентска кампания на Доналд Тръмп и в същото време той изпълнява функцията на заместник председател по финансирането на Комитета, отговарящ за встъпването в длъжност на президента на САЩ.

На този етап не е оповестена сумата, която технологичният гигант е платила на лобиста Милър. Според CNBC "Епъл" е наела Джефри Милър, тъй като компанията търси начини да освободи свои продукти - най-вече части за смартфоните iPhone и за смарт часовници на Apple - от планираните и все още неотменени нови тарифи върху вноса на китайски стоки, които трябва да влязат в сила на 15-и декември.

CNBC допълва, че изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук се е срещнал на няколко пъти с Доналд Тръмп, за да обсъди бизнес въпроси, като още през август той е подчертал пред президента на САЩ, че планираните нови мита срещу Китай могат да навредят на технологичния гигант.