Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света, показват данните в Bloomberg Billionaires Index. След над две години на второ място съоснователят на Microsoft успя да детронира от върха основателя на Amazon Джеф Безос, пише economic.bg.

За успеха на Гейтс роля има и Пентагона. На 25 октомври военното министерство взе решение да даде на Microsoft договор за предоставяне на облачни услуги на стойност 10 млрд. долара, отхвърляйки офертата на Amazon. Оттогава насам акциите на Microsoft поскъпнаха с 4%, с което състоянието на Гейтс набъбна до 110 млрд. долара. За същото време книжата на Amazon поевтиняха с 2%, което прави нетното състояние на Безос 108.7 млрд. долара.

От началото на годината акциите на Microsoft отбелязват ръст от 48%, което увеличава с 1% дела на Гейтс в компанията. Останалата част от неговото състояние идва от продажба на акции и инвестиции, направени през годините.

Гейтс за кратко изпревари Безос в рамките на дневната търговия миналия месец, след като Amazon отбеляза първият си спад на печалбата за тримесечието от две години насам, но впоследствие акциите на най-големия търговец на дребно успяха да компенсират загубите.

Джеф Безос би бил много по-богат, ако той и бившата му съпруга Макензи Безос не се бяха развели.