В неделя Съветът на директорите на компанията "Хюлет-Пакард" (Hewlett-Packard Co., или HP) отхвърли единодушно предложението за нейното придобиване от "Ксерокс" (Xerox Holdings Corp.) на стойност 33,5 млрд. долара, съобщиха официално от HP.

В съобщението до медиите "Хюлет-Пакард" отбелязва неотдавнашния спада в приходите на "Ксерокс", подчертавайки, че "това повдига съществени въпроси пред HP по отношение на траекторията на бизнеса и перспективите пред Xerox".

"Достигайки тази решителност, Съветът също така разгледа силно условното и несигурното естество на предложението, включително потенциалното въздействие на големите по размер нива на дълга, ако двете компании се комбинират", се посочва в съобщението на компанията.

От "Хюлет-Пакард", която произвежда компютри и принтери, все пак заявиха, че признават потенциалните ползи от консолидация и остават отворени за проучване на други опции за комбиниране с "Ксерокс", предаде БНР.

В последното време и двете компании са изправени пред трудности, тъй като в световен план намалява търсенето на печатни документи и мастило.

По-рано този месец "Ксерокс" предложи да предостави на акционерите на HP по $17 долара в брой и частичен дял от акциите на Xerox за всяка акция, която те притежават в HP, като провалената сделка се оценяваше на 33,5 млрд. долара. Ако сделката беше осъществена, акционерите на HP щяха да притежават приблизително 48% от съвместната компания.