Не се наблюдава мащабно оттегляне на чуждестранни фирми от Китай, съобщи на пресконференция този понеделник Дзун Чанцин, началник на Отдела за управление на чуждестранни инвестиции в Министерството на търговията, съобщава "Радио Китай".

Въпреки че няколко, ориентирани към износ и с ниска добавена стойност фирми избраха да преместят производството си в други страни, техните ходове са резултат от пазарни закономерности и трябва да се разглеждат като нормално поведение, подчерта той.

Повечето компании с чужди инвестиции са оптимистично настроени към перспективите за инвестиране в Китай и все още гледат на страната като на основен целевия пазар.

По последни данни на Министерството на търговията, преките чуждестранни инвестиции в континенталната част на Китай са се увеличили с 6,6 процента на годишна база до 752,41 милиарда юана (107,4 милиарда долара) през първите 10 месеца, като новосъздадените компании с чужд капитал са общо 33 407. Според Дзун Чанцин, правителството продължи да съкращава отрицателните списъци за достъпа до пазара на чуждестранни инвеститори, ще премахне и някои от другите ограничения пред тях, добави той.