Изискванията към нивото на излъчванията от антените за мобилните мрежи в България са поне 10 пъти по-строги, а при някои показатели и до 100 пъти, в сравнение с изискванията в ЕС. Това заяви проф. Коста Костов, специалист по белодробни заболявания, по време на конференция за новата технология, организирана от КРС.

Проф. Костов посочи, че 5G е безопасна технология и няма повод за притеснения.

Според онколога доцент Наталия Чилингирова използването на мобилен телефон не води до по-голям риск, нито е доказана връзка между възникване на онкологично заболяване и телефоните.

Световната здравна организация прес август тази година е излязла със заключение, че излъчванията от телефоните и мобилните мрежи не представляват риск за човешкото здраве.

Чилингирова каза още, че все още няма клинични изследвания, които да доказват, че 5G крие по-голям риск от сегашните технологии. В момента се провеждало международно изследване дали има риск за здравето от употребата на мобилен телефон. То щяло да обхване над 300 000 души. Първите резултати показвали, че прекомерната им употреба може да доведе до главоболие.

В момента научните данни не потвърждавали пряка връзка между телефоните и заболявания.