Президентът Доналд Тръмп заяви в сряда вечерта, че обмисля дали да освободи американския технологичен гигант "Епъл" (Apple Inc.) от наложените от САЩ високи тарифи върху вноса от Китай, предаде БТА.

"Ние обмисляме подобна възможност", посочи Тръмп по време на своята обиколка заедно с изпълнителния директор на компанията Тим Кук на завода на "Епъл" в Остин, Тексас, където се сглобяват компютрите Mac Pro.

Тим Кук, който има доста силни взаимоотношения с Тръмп, се стреми да постигне някакви облекчения за компанията "Епъл" от високите американски мита, които са част от продължаващата повече от 16 месеца търговска война между САЩ и Китай.

"Проблемът, който имаме е, че има компании като "Самсунг" (Samsung). Тя е страхотна компания, но е конкурент на "Епъл" и не е честно, тъй като, ние имаме търговска сделка с Корея - сключихме страхотна търговска сделка с Южна Корея - но ние трябва да се отнасяме към "Епъл" на някаква подобна база, както третираме "Самуснг", отбеляза Доналд Тръмп.

През септември компанията Apple Inc. обяви, че ще произвежда най-новите си компютри Mac Pro в Остин, Тексас. Съобщението дойде дни, след като регулаторните регулатори на САЩ одобриха 10 от 15 молби за освобождаване от тарифи, подадени от Apple на фона на една по-широка отмяна на налозите върху компютърните части.

По-рано този месец "Епъл" също така поиска от администрацията на Тръмп да се откаже от високите американски тарифи върху вноса на сглобяваните в Китай смарт часовници на Apple, на компоненти за смартфоните iPhone и на други потребителски продукти, внасяни от азиатска държава.

Часове преди самата визита на Тръмп, от компанията "Епъл" заявиха, че са започнали изграждането на нов кампус (нов завод) в Остин за 1 млрд. долара, в който ще бъдат наети 5000 работници, с възможност техният брой да нарасне до 15 000. Очаква се този завод да отвори врати през 2022 година.

Говорейки дали вярва, че САЩ ще постигнат търговска сделка с Китай, американският президент заяви, че "харесва случващото се в момента" и отново настоя, че Пекин иска споразумението повече от Вашингтон.