Станчо Яков Станчев, управител на СД ,,Ерато СИК ” е носителят на голямата награда на конкурса "Агробизнесмен на България" за 2019 г. Той се организира от най-авторитетния агровестник в България - "Български фермер".

Фирмата, която управлява Станчев, е основана и регистрирана на 5 октомври1990 г. с трима съдружници. Базата й се намира в с. Медово, община Братя Даскалови. Тя е е единствен арендатор на земеделската земя в землището на селото. Основната дейност е земеделие и търговия.

"Искам да благодаря на "Български фермер" за приза, с който ме удостои за фермер на годината. Искам да благодаря на моето семейство, което ме е научило да не давам назад. И не на последно място - на моята съпруга", каза Станчев.

"Прегледах първите носители на тази наградата. Те са тези, които са ми дали първите уроци как се прави земеделие. Дадох си сметка, че един немалък период от живота ми вече е минал. За мен е чест да обявя Агробизнесмен на България за 2019 г.", каза земеделският министър Десислава Танева, която обяви победителя.

"Искам да предам щафетата и да ви пожелая достойно да защитите наградата. Добре дошли в клуба на агробизнесмените на България", каза Светла Стоянова, носител на приза "Агробизнесмен на България" за 2018 г.

В момента дружеството на Станчев обработва 14 000 декара земеделска земя в землищата на с. Медово и на с. Долно ново село, в това число 2000 дка собствена. Отглежданите зърнени култури са пшеница и слънчоглед - 12 000 дка., а трайните насаждения - маслодайна роза, лавандула и овощни градини с череши, сини сливи и праскови са 2000 дка.

В категорията "Агроиноватор" отличието бе за "ЕТ Прис – Борислав Горанов".

Стопанството на Милена и Борислав Горанови отглежда над 11 хил. декара пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и соя в землищата на гр. Кнежа и с. Долни Луковит. Иновацията, която отличава ЕТ Прис от повечето семепроизводители е в използването на цифрови технологии и иновативни решения.

Отличието връчи изпълнителният директор на ДФ “Земеделие“ Васил Грудев на Владислав Горанов, синът на Милена и Борислав Горанови.

Владислав благодари, че е станал второ поколение фермер и получи наградата от името на родителите си. Благодарение на семейния бизнес е внедрена иновация, с която предлагат най-добри и качествени семена за района си.

"Панамин Ко" ООД грабна приза за "Успешно налагане на нов продукт"

Отличието се присъжда за най-бързо и успешно налагане на пазара на най-добрия антистресов имуностимулатор за растенията- "Панамин Агро".

Ангел Кинанов, управител на "Панамин КО" благодари на стотиците фермери, които са се доверили и използват техните продукти.

Благодарение на продукта фермерите получават решение на един от най-актуалните напоследък проблеми при отглеждането на културите - стресът върху посевите, причинен от аномалиите в климата, които отнемат от потенциала им. Отличието връчи Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации на Ангел Кинанов, управител на "Панамин КО".

"Агротърговец" стана НИК. Компанията получава за трети път отличие в различни категории в последните три години, защото се развива много динамично и успешно. Повече от 17 г. тя предлага на земеделците в България технологии, които улесняват тяхното ежедневие и повишават ефективността на полето. Отличието връчи Блага Букева, редакционен директор на в. „Български фермер“ на Иво Куманов, управител на НИК.

"Благодаря от името на нашия екип. Над 220 млади и ентусиазирани души. Те постигнаха този резултат", каза Куманов.

За развитието на производството на малини бе отличен Божидар Петков, председател на Българската Асоциация на Малинопроизводителите и биоягодоплодните.

От 2014 г. Петков е председател на асоциацията, чиито членове стопанисват 80% от всички насаждения в България. Като агроном, собственик на насаждение, а в миналото и управител на фирма за производство и замръзяване на ягодоплодни.

Отличието връчи Николай Вълканов, управител на фондация „ИнтелиАгро“.

"Благодаря от името на баща ми за наградата, която получава. Надявам се да има все повече иновации", каза синът на Петков.

Мария Белова, председател на земеделската комисия в парламента връчи наградата за "Биопроизводител" на Веселина Ралчева, управител на „Ина” ЕООД и основател и член на УС на Българска асоциация.

"Една дама, която доказа, че жените имаме място в българското земеделие и може да бъде за пример", каза Белова.

"За мен е чест и удовлетворение да съм първият носител на този приз и то в една година, която беше повратна за нас. Вече сме доволни, че възстановихме диалога с министерството и фонда", каза Ралчева.

Ралчева е дългогодишен авторитетен биопроизводител, работохолик и общественик, справедлив защитник на интересите на биопроизводството у нас. Първият биосертификат семейният й бизнес получава още през 2005 г от швейцарска компания. Днес отглеждат 350 дка рози, 500 дка лавандула и много друга биопродукция

За обучение на кадри призът бе за проф. д-р Христина Янчева, получи го от Йордан Стойков, председател на Съвета на директорите на „ЕвроФерт“ АД.

Каузата в живота на проф. Христина Янчева е Аграрният университет в Пловдив и студентите му. Тя се дипломира в университета със специалност „Агроном по лозаро-градинарство“. Пак там преподава и развива научна дейност свързана с фуражните култури, устойчивото управление на ливади и пасища и биологичното земеделие.

"Благодаря за наградата. Приемам я като признание за труда на всички преподаватели в университета. Университета ни през последните три години заема първо място в университетската класация у нас и то в три направления : растениевъдство, животновъдство и растителна защита. Без наука, без образование,няма как да имаме модерно земеделие. Образованието е инвестиция в бъдещето", каза Янчева

Учен с принос за земеделието бе за проф. д.и.к Пламен Мишев, декан на Бизнес факултета в Университета за национално и световно стопанство. Академик Атанас Атанасов, който бе миналогодишният носител на приза "Учен с принос за земеделието" връчи отличието.

Проф. Мишев ръководи Катедра" Икономика на природните ресурси" - приемник и наследник на създадената през 1921 г. към Агрономическия факултет на Софийския университет катедра по “Земеделска икономика”.

Научната му дейност е посветена на проблемите и стратегическото развитие на българското земеделие.

За мен той е академикът в икономиката на България. Той е признат и в научните среди и в агробизнессредите. Той е добре познат на всички нас - професор Пламен Мишев, каза Атанасов.

"Науката без практиката е безпомощна, а практиката без науката е сляпа. Аз съм представител и работя в един много голям университет. Първото,което научих там е, че земеделието не е пъпът на земята. А има и много по-желани специалности", каза с чувство за хумор Мишев.

"Агроинвеститор" стана Стайко Стайков, изпълнителен директор на "Ставен" АД

Стайков е отличен за успешната си инвестиция във винарска изба «Шато Ботево» в землището на с. Ботево, общ. Тунджа. Лозовите масиви на избата са близо 1000 дка. Шатото е със затворен цикъл на производство, отговаря на най-високите професионални стандарти.

Любомир Коралов, зам.-главен редактор на "Български фермер" връчи отличието.

"Тази награда ни задължава да развиваме избата по най-високите винарски стандарти, да налагаме българското вино, българското качествено вино",

Издателят на вестниците "24 часа" и "Български фермер" Венелина Гочева даде наградата на Филип Ромбаут, изпълнителен директор на “Агрополихим” АД.

Като водещ производител на азотни, фосфорни и комбинирани торове компанията работи в полза на земеделските производители и за устойчивото развитие на техните стопанства. Чрез специализираното си звено „Агрохимия и почвознание“ търговското дружество на компанията - „Афер България“, е в помощ на иновативното земеделие, като осъществява ефективна комуникация и провежда директни консултации със земеделци от цялата страна.

Ромбаут заяви, че всики средства, които получават развиват в торовия бизнес. Ще помогнат на българските фермери и търговци да изнасят по-ефективно зърното след вдигането на пътните такси. Климатичните промени вече са налице, както и започва да става сериозен проблем недостигът на вода. България като държава, която отглежда големи площи царевица знае, че без поливни условия това не става., каза Ромбаут. Затова даде идея като много страни у нас, фермерите да се ориентират и към индустриален коноп.

Млад агробизнесмен стана Тодор Ванев, животновъд от пловдивското с. Стряма. Отличието връчи Боян Стефов, изпълнителен директор на Банка ДСК и ръководител на направление „Корпоративно банкиране“.

Наричат го истинския животновъд. За Тодор Ванев от пловдивското село Стряма кравите са най-голямото богатство. Младият агробизнесмен се занимава с млечно говедовъдство, производство на млечни продукти и много успешни директни продажби. В селекционираното му стадо има 220 елитни дойни крави, отглеждани в съответствие с всички хуманни изисквания.

"Благодаря на хората, с които работя и ми помагаха за осъществяването на моите мечти. Пожелавам на всички млади хора успех и да не се отказват от начинанията си", каза Ванев. 

Станчо Яков Станчев, управител на СД ,,Ерато СИК ” е носителят на голямата награда на конкурса "Агробизнесмен на България" за 2019 г.
Станчо Яков Станчев, управител на СД ,,Ерато СИК ” е носителят на голямата награда на конкурса "Агробизнесмен на България" за 2019 г.