Скоро в пунктовете за

технически преглед няма как

да се правят манипулации

с плащането на данъци

На изпита за листовките от два месеца вече не може да се яви друг вместо кандидата за книжа с фалшива снимка на личната карта. Системата на автомобилната администрация е свързана с тази на МВР и автоматично се прави сверка с оригиналните документи. “Така манипулациите при теоретичните изпити ги спряхме 100%”, заяви шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Бойко Рановски при представяне на проект за нови електронни услуги и обмен на данни с МВР.

“Съвсем скоро ще спрат и шашмите при техническите прегледи. При тях вече сме в тестова среда, пробваме връзката с МВР”, обясни Рановски.

При въвеждане на три показателя - регистрационен номер, ЕГН или БУЛСТАТ на собственика и марката автомобил, останалите данни се вземат от системата на МВР. Най-големите злоупотреби в пунктовете са свързани с неплащането на данъци. Тъй като имаме електронна връзка с Министерството на финансите, неплатеният данък ще излезе. За да не стане това, досега се променяха 1-2 числа в ЕГН-то на собственика и проверката препраща към съвсем различно лице. Скоро това вече няма да става, тъй като проверката с данните на МВР ще покаже манипулацията и прегледът няма да може да продължи.

До края на годината ще има и проверка на застраховката “Гражданска отговорност”.