ДНСК: Сградата на “Артекс” не е незаконна, а с нарушения

Органите на строителния контрол не са установили незаконен строеж в случая със сградата “Златен век” на фирма “Артекс” в столичния квартал “Лозенец”, а такъв с нарушения. Това се казва в прессъобщение на ДНСК по повод искането на районния кмет на “Лозенец” до началника на строителния контрол да издаде заповед за събаряне на построеното.

От “Демократична България” заявиха, че новият кмет на район “Лозенец” Константин Павлов, избран с тяхната листа, е единственият засега орган на властта, който е предоставил на публичното внимание юридическо становище за незаконността на “Златен век”. ДНСК се въздържала от коментари, а главният архитект на София арх. Здравко Здравков отклонявал темата.

От ДНСК обаче припомнят, че направената през април тяхна проверка не е констатирала незаконен строеж, а такъв с нарушения. Освен това от строителния контрол уточняват, че в момента строежът е спрян ефективно, а нови действия от страна на ДНСК може да има чак след като приключи съдебното производство по случая пред Върховния административен съд.

Строителството на “Златен век” беше спряно от ДНСК след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Ведомството установи тогава допуснати редица несъответствия между строежа и книжата за него. В края на юли съдът отмени спирането на изграждането на сградата на фирма “Артекс”.

През август ДНСК внесе касационна жалба до ВАС, с която поиска отмяна на решението на Софийския административен съд по казуса, но това дело още не е приключило, като заседанието е насрочено за 31 март 2020 г. От ДНСК припомниха и че вече са печелили съдебно дело, заведено от инициативен комитет срещу ДНСК заради “бездействие” и съдът е постановил, че началникът на контролния орган трябва да се съобразява със закона, а не със сезирания от една или друга организация или орган.