България дръпнала с 11 места напред в дигитализация

на икономиката

Трима инвеститори разглеждат възможността да развиват летището в Стара Загора, след като Министерството на икономиката го презентира като международен каргоцентър. Това заяви министър Емил Караниколов в парламента в петък. Той се надява скоро да има конкретен проект за затворения аеропорт.

“Приоритет ни е развитието на логистичен хъб за стоки между Европа, Азия и Африка. Не е проблем да направим летище паметник, но е хубаво да намерим оператор инвеститор”, каза още министърът.

Летището няма лиценз, но има развита инфраструктура, ток, канал, вода, газ. Терените благодарение на Министерството на отбраната са разширени.

Караниколов изтъкна, че преди да бъде взето решение, то ще бъде обсъдено с хората в града.

По време на парламентарния контрол той заяви, че инвеститорите вече искат изградени индустриални зони и терени с необходимата инфраструктура. “Минаха времената, когато водехме инвеститорите на едни хубави “зелени” терени”, каза той.

Министърът съобщи, че в момента се подготвя закон за индустриалните зони, където ще има допълнителни права и задължения за инвеститорите в тях.

Само за тази календарна година България е подобрила с 11 места позицията си по “свобода на икономиката” и с 11 позиции - мястото си по “дигитализация на българската икономика”. Това е ефект от европейските средства по линия на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, смята Караниколов.