Откритата във вторник обновена мощност е най-голямата в Европа от своя вид

Откритата тържествено във вторник в Севлиево обновена и модернизирана мощност на “Идеал Стандарт - Видима” за производство на санитарна арматура е

най-голямата

от своя род

в Европа,

каза по време на церемонията Торстен Тюрлинг, изпълнителен директор на Ideal Standard International, компанията собственик на “Идеал Стандарт - Видима”.

И вече може да се каже - една от най-модерните в света. В обновяването на завода, което е част от 3-годишна инвестиционна програма на компанията, са вложени над 62 млн. лв.

Модернизацията е свързана предимно с автоматизация на производствените процеси и намаляването на ръчния труд, което в крайна сметка увеличава капацитета на производството, а оттам - и конкурентоспособността на предприятието.

Някои от нововъведенията са например високопроизводителни машини при леенето на арматурата, последно поколение CNC машини за обработване и 22 робота за шлайфане и релокация на 270 машини по Лийн методология.

Преди две години в другия завод на фирмата в Севлиево - за санитарна керамика, също бяха инсталирани роботи в пещите за изпичане на изделията наред с много други иновации в производството.

Любопитното е, че “Идеал Стандарт - Видима” имат освен всичко друго и

развойна база

в Севлиево

и в голяма степен изделията, които се продават в над 100 страни по света, се създават или поне усъвършенстват тук. Което накара премиера Бойко Борисов да каже на шега към края на церемонията на Торстен Тюрлинг: “Знам, че крадете софиянци инженери в развойния си център”.

Забележителното в тригодишната инвестиционна програма на “Идеал Стандарт - Видима” е, че предвидената и вече внедрена автоматизация на производството

не е довела до

съкращаване

на персонал

Той продължава да е 3200 души и в двата завода в Севлиево, дори има нужда от допълнително хора. Обяснението на Тюрлинг, направено по време на импровизирана пресконференция във вторник, е, че обемът на производството се увеличава, и то с много. “Очакваме тази година производството да се увеличи с около 10% при едва 1-2% увеличение на персонала”, каза шефът на Ideal Standard International.

Капацитетът на завода за санитарна арматура в Севлиево след модернизацията е

около 6,5 млн.

изделия годишно

Както обясни Тюрлинг пред журналисти, китайските производители са суперагресивни и внасят в Европа много техни изделия, а в същото време темпът на новото строителство, което е пряко свързано с пазара на тези изделия, не е чак толкова висок, както преди имотната криза. Затова “Идеал Стандарт - Видима” ще продължи да инвестира в модернизацията, за да запази пазарния си дял и дори да го увеличи.

“Много искам да доведа тук всички които понякога ме спират и ме питат “защо в България нищо не се произвежда”, да им покажа, че в България се произвежда, още повече че се произвежда с качество на световно ниво. Щом успяваме да оцеляваме, щом успяваме да се преборим на световните пазари, това означава, че сме не добри,

че сме

по-добри

от другите

Горд съм, аз съм от този край, не само от броя на заетите, не само от финансовите показатели. Горд съм, че се внедряват авангардни технологии, роботизация. Това, за което искам да благодаря, е, че освен добрите показатели в производството “Видима” е еталон за корпоративна социална отговорност – спорт, култура, здравеопазване – всичко, което прави живота на хората по-добър, не само отвъд стените на фабриката, а и навън. Това е еталон, модел, което означава, че “Видима” е част от общността”, каза по време на церемонията във вторник вицепремиерът Томислав Дончев.

Тюрлинг също благодари на местната общност, на местната власт и на централната администрация за годините, в които работят заедно. От 1992 г. досега компанията е вложила над 300 млн. лв. в двете предприятия, подчерта изпълнителният директор на Ideal Standard International.