Агенцията по геодезия, картография и кадастър има изнесени работни места и лица, упълномощени да извършват услуги от нейно име във всяко населено място

Едно от най-големите неудобства при осъществяване на имотна сделка, примерно покупка на апартамент или земеделска земя, е, че за да се впише промяната на собствеността, нотариусът ще поиска имотна скица на обекта на сделката. Това е документът, който удостоверява съвсем точно къде се намира имотът.

Без тази скица промяната в собствеността не може да бъде вписана в Агенцията по вписванията. След това общината, на чиято територия се намира имотът, ще поиска отново същия документ, за да почне да начислява имотния данък и такса смет на новия собственик.

Същото е и ако имотът е в новопостроена сграда – без имотна скица общината не може да открие партида на този имот и за нея този апартамент, парцел или сграда

не съществуват

Не бива да се мисли, че последствията от това са само приятни, защото няма да се плащат данъци. Ще дойде ден, в който примерно ще поискате камионът за боклука да изпразва контейнерите пред вашата нова кооперация или улицата пред нея да се асфалтира. Тогава ще разберете, че е по-добре имотът ви да съществува в правния мир, отколкото обратното.

Община “Триадица” е една от многото столични общини, в които може да се извади имотна скица.
Община “Триадица” е една от многото столични общини, в които може да се извади имотна скица.
Самото придобиване на нов имот непременно минава през нотариус. Затова една от промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, направена преди 4 години, дава право на

нотариусите

да издават

имотни скици

Нотариусите обаче специално се регистрират в поддържания от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) регистър на оправомощените лица, за да могат да издават този документ. Издаването на самата скица се прави чрез КАИС – Кадастрално-административна информационна система, която е интегрирана в сайта на агенцията.

При това те не могат да издават на клиентите си имотни скици по желание – могат да извадят този документ само за сделката, която предстои да изповядат.

Затова, когато човек избира нотариус, трябва да е сигурен за две неща – че конкретната сделка ще се изповяда при този нотариус и че той има права и достъп до КАИС да издава имотни скици. Така ще си спести неудобството да търси откъде точно да извади скицата.

По данни на агенцията в момента

665 нотариуси

в страната имат

право да

заявяват и

получават

имотни скици

Естествено, те се намират предимно в градовете и там, където има по-голям и развит имотен пазар, следователно има цифрова кадастрална карта. Има области в страната, в които нотариусите предпочитат да работят почти изцяло само електронно, например Велико Търново, Варна и др.

Данните от КАИС показват, че всеки ден в страната нотариуси заявяват и получават по електронен път между 15 и 20 имотни скици.

Към тези 665 места в страната, в които може да се издаде имотна скица, трябва да добавим още

287 служители

на общинските

администрации,

намиращи се в общо 116 от всичките 265 български общини.

Те действат почти като фронтофиси на АГКК, тъй като тези служители имат право да издадат имотната скица на хартия и да я подпечатат с мокър печат на АГКК. Пълният им списък може да се намери на сайта на АГКК. Като се кликне върху общината, излиза заповедта на изпълнителния директор на АГКК, с която конкретни служители на тази община са оправомощени да издават имотни скици или схеми на обекти – така се нарича имотната скица, ако се отнася не до поземлен имот или сграда, а само до апартамент или друг обект в сграда, примерно мазе, таван, гараж и др.

В столицата например упълномощени общински служители има в районните общини Слатина, Изгрев, Люлин, Младост, Нови Искър, Подуяне и Триадица.

Промяната в закона, засягаща административното обслужване на потребителите на кадастрална информация, която дава право на общински служители да издават имотни скици, бе направена през май т.г. Така дотук местата, на които може да се извади имотна скица, стават общо 781 – 665 нотариуси и 116 общински администрации.

Това обаче не е всичко. Нуждата от издаване на имотни скици особено за земеделски и горски масиви е в цялата страна и най-вече в развитите земеделски райони.

Например при отдаване на земи от държавния поземлен фонд под аренда или наем общинската служба по земеделие също изисква скица на имота. Затова след постигнато съгласие с областните дирекции “Земеделие” на общинските служби по земеделие, без тези, намиращи се в областните центрове, бе дадено правото да правят безплатно справки в КАИС и най-важното – да издават имотни скици.

Списъкът на служителите, които имат пълномощно да издават имотна скица от името на агенцията, също е качен в сайта на АГКК. Потребителят трябва да избере съответната общинска служба по земеделие, да я отвори, и вътре ще види имената и местоработата на всички служители в съответната област, които могат да му свършат работа. Най-често те са по двама в една и съща общинска служба, за да не прекъсва работата, когато единият отсъства, но има общински служби с по четирима и дори с петима упълномощени служители.

Общият им брой е 237. Така дотук

местата в

страната, на

които може

да се извади

имотна скица,

стават общо 1018

665 са нотариусите, 116 са общините и 237 – общинските служби по земеделие.

Но и това не са всички. Промените в закона и наредбите към него дадоха възможност на всички геодезисти, които желаят, да извършват на граждани услугата по издаване на имотна скица. Също както общинските служители те имат право на достъп до Кадастрално-административната информационна система и могат да издават имотни скици.

Разбира се, не всички геодезисти в страната са длъжни да извършват тази услуга и да се впишат в регистъра. Но от сайта на АГКК се вижда, че вписаните само до момента са около 3000 – физически и юридически лица. Почти няма град в страната, в който да няма работещ геодезист – било като физическо лице, било като фирма.

В регистъра те са дадени с трите имена или с името на фирмата, адреса, електронната поща и мобилен телефон. Електронният регистър дава възможност и за съкратено търсене – само по населено място или само по признака “фирма” или “физическо лице”.

Към настоящия момент 61 лица, придобили правоспособност по реда на закона, имат право да извършват административно обслужване с кадастрална информация.

Дотук местата, на които могат да се издават имотни скици,

станаха 1079

- нотариуси, общини, общински служби по земеделие и геодезисти.

Геодезистите също ще имат право да вадят имотна скица, да я разпечатват на хартия и да я подпечатват с печата на агенцията. Те както и останалите упълномощени лица обаче нямат пълни права за работа с КАИС в смисъл, че не могат примерно да извършват промени в кадастралните карти. Ако техен клиент открие при справка, че данните за неговата собственост в кадастъра са сгрешени, той трябва да се обърне към офисите на АГКК.

От своя страна агенцията има приемни във всичките си регионални служби, намиращи се в областните градове, в които могат да се заявят и получат всички услуги, които ведомството извършва. Агенцията по принцип има регионални представителства във всеки областен град, но освен тях има и изнесени работни места в някои населени места в страната. От своя страна гишетата във всяко регионално представителство са

няколко на брой

и на практика трудно могат да се преброят. Но да речем, че грубо закръглени са около 100. Т.е. ако вземем предвид само най-разпространените и търсени услуги на агенцията – издаването на имотни скици и справки за поземлени имоти и схеми на самостоятелни обекти, те могат да се получат на практика на около 1180 места в страната.