Цигари и алкохол поскъпват

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Цигари и алкохол поскъпват

Това ще се случи, ако парламентът въведе видеонаблюдение в данъчните складове

Бюджетът ще загуби милиони от акцизи заради свито потребление

Цигари и алкохол ще поскъпнат...заради македонската наука. Това става ясно от предложенията за промени в законопроекта за държавния бюджет за следващата година, внесени от депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Според народните представители трябва да се намерят допълнителни средства за Македонския научен институт – неправителствена организация, свързвана с ВМРО. И това става като се натоварят легалните производители на алкохол и цигари с допълнителни мерки за видеонаблюдение. Според депутатите така ще се съберат още около 10 млн. лв. Това обаче е свързано с нови разходи за производителите, които ще се калкулират в крайната цена.

С колко ще поскъпнат цигари и алкохол, все още е рано да се каже, тъй като трябва да се пресметнат разходите.

Никой не е пресметнал и колко ще загуби държавният бюджет от свиването на потреблението на акцизни стоки. Алкохолът и цигарите вкарват в хазната близо 3 млрд. лв. годишно. Намаление с между 5 и 10 на сто на легалното потребление би означавало около 200 млн. лв. по-малко приходи, без да се броят ДДС, осигуровки и данък печалба, които компаниите вкарват в бюджета. Това ще доведе до намаление на средства за здравеопазване, социална политика и увеличение на заплати, посочват финансисти.

От мярката основната печалба ще е за нелегалните казани, които произвеждат алкохол със съмнително качество, без да плащат данъци и осигуровки.

Производителите

на ментета

не са и чували

за камери

Вместо да удари тях и да напълни хазната, законодателната промяна ще натовари легалните заводи, които плащат дължимото на държавата; А основна част от тези пари отиват за образование, здравеопазване и социални грижи, посочват експерти по бюджета.

Според лозаро-винарската камара заради липсата на законодателни решения срещу нелегалния сектор хазната губи годишно над 100 млн. лв.

Лозарите твърдят, че над 8 000 субекта произвеждат нелегален алкохол - без регистрация или лиценз. Този нелегален алкохол се плаща най-вече със здравето на българските граждани.

Първоначално депутатите решиха, че видеонаблюдението ще има неясен ефект върху приходите и не трябва да се въвежда. Пилотно може да се приложи за горивата, където нелегалният сектор е твърде висок, заключиха народните представители и решиха ефектът да се анализира, преди да се разшири върху останалите акцизни стоки.

Само седмица по-късно - на 20 ноември, те вкарват предложението за видеонаблюдението. Какво се е случило за 6 дни, не е ясно. Мотивите са, че така ще се намерят пари за предучилищното образование и за Македонския научен институт. Любопитното е, че въпросният институт не е държавна структура, а частна структура към ВМРО. В същото време парите за БАН, която е лицето на българската наука, имат минимално увеличение.

В държавните разходи за образование са предвидени около 1,3 млрд. лв. Според специалисти по бюджета не е ясно как десетина милиона, на колкото се оценяват потенциалните приходи от въвеждането на камерите, ще допълнят значително тези харчове.

Легалните

производители и

сега работят като

в концлагер

Те се проверяват постоянно от митниците, НАП, Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция по лозата и виното към Министерството на земеделието, храните и горите, РИОСВ, РЗИ, КЗП и куп други органи с контролни функции.

Производителите поддържат за своя сметка постоянна дистанционна връзка към Агенция “Митници”, предавайки в реално време данни за всички входящи и изходящи потоци на акцизни стоки във и от данъчните складове, както и за движението на тези стоки в самите складове.

В реално време компаниите дават и данни за всички превозни средства при въвеждане и извеждане на акцизни стоки, включително номерата на регистрационни табели, данни за шофьор и маршрут.

Подобни драконовски мерки няма в нито една държава в ЕС, показва стравка в данъчните режими. А въвеждането на видеонаблюдение би

надградило

системата за

отчитане на

приходите в

момента

Според Асоциацията на производителите вносителите и търговците на спиртни напитки “Спиритс България” (АПВТСН) от видеонаблюдението ще пострадат водещи български компании, които имат основен принос за приходите в държавната хазна и за развитието на българската икономика. Опериращите в сектора компании годишно допринасят със стотици милиони левове в приходната част на бюджета.

Най-голямата работодателска организация КРИБ също застава зад производителите. Според едрия бизнес въвеждането на такава мярка би поставило българските компании в по-неконкурентно положение спрямо европейските им колеги.

Не приемаме за пореден път, без да се предоставени ясни разчети, чрез необосновани законодателни текстове да се поставя под съмнение данъчната почтеност на български предприятия, които са доказали през годините, че работят в светлата част на икономиката, създават работни места, имат съществен принос в приходната част на хазната и са се доказали като партньор на компетентните институции в борбата със сивия сектор, се казва в становището на КРИБ.

Цигари и алкохол се очаква да поскъпнат заради допълнителни разходи на производителите, ако те бъдат задължени да въведат система за видеонаблюдение в данъчните складове.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ: Очакваме депутатите да защитават интересите на българските данъкоплатци и на легалния български бизнес, а не обратното

Не приемаме за пореден път да се оказва административен натиск върху легални производители и да се поставя под съмнение данъчната им почтеност

САМУИЛ ОГНЯНОВ

- Г-н Иванов, как ще коментирате предложението за въвеждане на видеонаблюдение в акцизните складове за алкохол и тютюневи изделия, внесено между двете четения на бюджетния закон?

- Мнението на КРИБ е ясно изразено в няколко становища, които организацията внесе на вниманието на народните представители. Последното е от тази седмица и е по повод на направени промени между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. Ние сме против тази мярка, защото тя е насочена единствено и само срещу легалния бизнес. Тя не адресира реалните проблеми с незаконната търговия с този вид продукти.

Законодателното предложение се прави, без да са предоставени ясни разчети за наличието на реален фискален риск. Не приемаме чрез прибързани и необосновани законодателни текстове да се поставя под съмнение данъчната почтеност на български предприятия, които са доказали през годините, че работят в светлата част на икономиката, създават работни места, имат съществен принос в приходната част на хазната тук, в България, и са се доказали като партньор на компетентните институции в борбата със сивия сектор. Продължаваме да твърдим, че това е пореден опит да се оказва административен натиск върху легалния бизнес. Очакваме в своята законодателна дейност народните представители да защитават интересите на българските данъкоплатци и на легалния български бизнес, а не обратното.

- Вярно ли е, че има разнобой и сред депутатите за въвеждането на такава крайна мярка?

- Мярката не е просто крайна. Тя е неоправдана по отношение на алкохолния и тютюневия сектор, визирайки предприятията, които работят легално, в условията на издаден лиценз и под постоянния надзор на всички възможни контролни органи в страната. Очевидно и част от вносителите на предложението осъзнават, че то е безумно. Защото само 6 дни преди да предложат тези спорни текстове, същите депутати изразиха позиция, че подобна мярка е непропорционална спрямо лицензираните производители на алкохол и тютюневи изделия. Можете да го прочетете в стенограмата от заседанието на Комисията по бюджет и финанси от 14 ноември 2019 г.

Тук възниква въпросът какво се е променило във възприятията на народните представители, които първо (на 14 ноември 2019 г.) отхвърлят като непропорционална идеята за въвеждане на видеонаблюдение в акцизните складове за алкохол и тютюневи изделия, а само 6 дни по-късно (на 20.11.2019 г.) внасят законодателно предложение за въвеждането на подобна мярка?

- И все пак нужна ли е такава система за следене на производителите, след като при тях се правят постоянно проверки?

- Алкохолният и тютюневият бранш са най-следените в държавата. Проверяват ги митническите органи, приходната агенция, Министерството на икономиката, министерството на земеделието, РИОСВ, РЗИ, КЗП и други органи с контролни функции. Всички лицензирани акцизни складове са под постоянен мониторинг от страна на Агенция “Митници”. Тоест освен че в тези складове има измервателни уреди, които предават постоянно данни към администрацията по електронен път, митниците следят какво влиза, какво излиза и какво се движи в тях като акцизни стоки. Има дори постоянно присъствие на митнически служители и дори на жандармерия в тези складове. Какво повече трябва да се въведе?

В цигарената индустрия през последните години се констатират рекордно ниски нива на незаконната търговия. Компаниите в сектора бяха принудени да инвестират милиони левове в системи за проследяване и контрол на тяхната продукция съгласно изискванията на правото на ЕС. А сега и това видеонаблюдение?!

Всяко нещо си има граници.

Ако представителите на законодателната власт и на контролните органи като част от изпълнителната власт имат реалното намерение да се преборят с проблемите, свързани със сивата икономика в сектора, за пореден път призоваваме да бъдат предприети законодателни инициативи и реални контролни действия в съвсем друга посока - там, където са реалните проблеми. За алкохола това са т.нар. селски казани, чийто общ капацитет надхвърля този на легалните производители, но никой не ги контролира.

За тютюневата индустрия през последната година всички видяхме къде са реалните проблеми. Докато легалните производители са под постоянен контрол и мониторинг, се оказа че паралелно са съществували една дузина напълно нелегални фабрики, които са работили необезпокоявано.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

„Уникредит“ уволнява 8000 служители и затваря 500 клона

„Уникредит“ уволнява 8000 служители и затваря 500 клона

Италианската банка „Уникредит“ ще съкрати 8000 служители и ще затвори 500 клона от края на 2019 г до края на 2023 г. Това се казва в стратегическия план на финансовата институция. В края на третото тримесечие броят на служителите на банката е 84,6 хиляди. Изхождайки от тази цифра, щатът ще бъде намален с почти 9,5%

Кофичка кисело мляко  ще поскъпне с 0,6 ст. заради толтаксите,  хлябът – с 1 стотинка

Кофичка кисело мляко ще поскъпне с 0,6 ст. заради толтаксите, хлябът – с 1 стотинка

Автобусните билети ще се вдигнат с до 96 ст., но от София до Перник ще поевтинеят  Най-голямо е въздействието върху цените на безалкохолните и минералната вода Когато от март догодина собствениците на камиони над 3,5 тона започнат да плащат толтакси вместо сегашните винетки, цените на много основни хранителни продукти се очаква да поскъпнат

Рекордно бързо построиха сръбския участък от "Турски поток"

Рекордно бързо построиха сръбския участък от "Турски поток"

Строителството на сръбския участък от газопровода "Турски поток" от границата на България до границата с Унгария е извършено за рекордно кратко време. Това съобщи пред журналисти ръководителят на производствено-техническото управление на компанията IDC Евгений Улрих, предаде ТАСС. Постигнахме своебразен рекорд

Цигари и алкохол поскъпват

Цигари и алкохол поскъпват

Това ще се случи, ако парламентът въведе видеонаблюдение в данъчните складове Бюджетът ще загуби милиони от акцизи заради свито потребление Цигари и алкохол ще поскъпнат...заради македонската наука. Това става ясно от предложенията за промени в законопроекта за държавния бюджет за следващата година, внесени от депутати от ГЕРБ и “Обединени

Жегата пречи на крави да се размножават, отслабват и дават по-малко мляко

Жегата пречи на крави да се размножават, отслабват и дават по-малко мляко

Според СЗО избиването на животни било по-изгодно икономически от ваксиниране Затоплянето удря не само посевите, но и животновъдството. Защото по-високите температури улесняват разпростаненението на преносителите на зарази по животните. Преди 20 години в България не са се срещали някои насекоми, пренасящи заболявания

Дончев: Ще опитаме да сме готови с "Турски поток" колкото може по-скоро

Дончев: Ще опитаме да сме готови с "Турски поток" колкото може по-скоро

Не ми отива да влизам в медиен диалог с Путин. Някой умишлено бави "Турски поток", имаше дълга процедура по избор на изпълнител, в момента се строи с много сериозни темпове. Не смея да правя телевизионен анализ по темата. Най-важното е че се работи, ще опитаме да сме готови колкото може по-скоро. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ за

Борисов: Путин е добре дошъл, по 5 км на ден строим

Борисов: Путин е добре дошъл, по 5 км на ден строим

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на Европейския съюз. Това заяви пред bTV премиерът Бойко Борисов, след като по-рано днес заяви руският президент Владимир Путин заяви, че България умишлено бави "Турски поток". С 1 млрд

Завърши поставянето на релсите по дългия почти 5 км мост в Тибет

Завърши поставянето на релсите по дългия почти 5 км мост в Тибет

Полагането на релсите на дългия 4 651 м мост, пресичащ река Ярлунг Дзангбо, по железопътната линия Лхаса-Нинчи в Тибетския автономен район, бяха завършени в неделя, съобщава "Радио Китай".  Железопътната линия е с дължина 435 км, като 75% от нея са мостове и тунели. Строителството ѝ започна през 2015 г

Бутат 37 къщи на телефонни измамници (Обзор)

Бутат 37 къщи на телефонни измамници (Обзор)

23 от общо 103 имота са търпими, каза ДНСК  Строителният контрол е издал 17 заповеди за премахване на незаконни къщи, издигнати от ало измамници, а за още 20 обекта тече процедура по издаване на такива заповеди от местната власт. Това е засега резултатът от работата на ДНСК, на която през юли специализираната прокуратура възложи да провери 103

Продават търговската марка на вестник "Стандарт"

Продават търговската марка на вестник "Стандарт"

Столичният съдебен изпълнител Милен Бъзински насрочи публична продан за всички търговски наименования на вестник „Стандарт нюз“. Тя ще се проведе до края на работния ден на 18 декември т.г. в Софийския районен съд. Информацията за това е публикувана на личната му интернет страница, пише Биволь. От обявата става ясно

Най-коментирани

Програмистите в България - с по-висок стандарт от тези във Великобритания

Програмистите в България - с по-висок стандарт от тези във Великобритания

Над 3000 лева вече е брутната средна месечна заплата в софтуерния сектор, според прогнозата за 2019 г. Това обявиха от Българската асоциация на софтуерните компании на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Те представиха доклад за състоянието на софтуерния сектор в България - Барометър 2019

„Хуауей" отвръща на удара, ще съди Федералната комисия за съобщения на САЩ

„Хуауей" отвръща на удара, ще съди Федералната комисия за съобщения на САЩ

Сагата на „Хуауей" със САЩ продължава, след като миналия четвъртък китайската компания съобщи, че ще съди Федералната комисия за съобщения (ФКС), като иска да отмени свое разпореждане отпреди две седмици, която забранява на американските телекоми да купуват оборудване на „Хуауей", използвайки за това федерални субсидии. Това съобщи Радио "Китай"

Фандъкова: Монтираме 180 филтъра на комини на къщи на дърва и въглища

Фандъкова: Монтираме 180 филтъра на комини на къщи на дърва и въглища

До края на 2019 г. ще бъдат монтирани общо 180 филтъра на комини на домакинства, които се отопляват на дърва и въглища с цел подобряване на качеството на въздуха. Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя провери монтирането на първия от новите филтри в рамките на новата програма на Столичната община за поставяне на

Хайнан представи мерки за развитие на блокчейн индустрията

Хайнан представи мерки за развитие на блокчейн индустрията

Властите на островната провинция Хайнан представиха на пресконференция в сряда серия от мерки за ускоряване развитието на блокчейн индустрията, предаде Радио "Китай". Те ще се прилагат в първата пилотна зона за блокчейн в Хайнанската зона за свободна търговия и са насочени към подготовката на кадри, проучвания свързани с технологичните приложения

1 от 5 лаптопи носят логото на Lenovo

1 от 5 лаптопи носят логото на Lenovo

Според най-новите оценки, направени от компанията за маркетингови изследвания IDC, броят на доставените лични компютри в световен план е достигнал до 67,2 милиона устройства за година, което представлява спад с 0,5% спрямо същия период на предходната година. Въпреки че трендът е отрицателен, очакванията на анализаторите не се оправдаха

Танева: Всичко възможно в тази бюджетна процедура беше направено за БАБХ

Танева: Всичко възможно в тази бюджетна процедура беше направено за БАБХ

Всичко, което беше възможно в рамките на тази бюджетна процедура беше направено за БАБХ и всички, разбира се според техния принос и оценка, ще получат увеличение на възнагражденията през следващата година. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева днес в отговор на журналистически въпрос за това доколко е основателен

1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лв

1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лв

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лв., предаде БТА.  НС разпореди в едномесечен срок от обнародването на закона в "Държавен вестник" Министерският съвет съвместно с НОИ и НЗОК да направи анализ и разработи мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения по Кодекса за социално

Нинова: Управляващите предлагат дефицит или геноцид, ние – справедливост за пенсионерите

Нинова: Управляващите предлагат дефицит или геноцид, ние – справедливост за пенсионерите

Да се преизчислят пенсиите с нов средноосигурителен доход. Не може да се живее с 200 или 300 лева „От ПГ на „БСП за България“ правим предложение в Бюджета на ДОО - за преизчисляване на всички пенсии. - заяви Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България в Народното събрание. - Аз съм сигурна, че няма среща на нито един от нас

Анкета: 44% искат абонамент за "24 часа", 18% за "Космос”, 6% за „168 часа”

Анкета: 44% искат абонамент за "24 часа", 18% за "Космос”, 6% за „168 часа”

44% от участниците в анкета на 24chasa.bg са готови да се абонират за изданието "24 часа", 18% искат абонамент за "Космос”, 6%  за „168 часа”, 5% за „Идеален дом”. (Виж всички издания на Медийна група България тук) Това показват данните на анкета с въпрос „За кое от изданията на Медийна група България бихте се абонирали”

"Газпром" започва експлоатацията на големия газопровод "Силата на Сибир"

"Газпром" започва експлоатацията на големия газопровод "Силата на Сибир"

"Газпром" започва експлоатацията на големия газопровод "Силата на Сибир", който има за цел да достави 38 милиарда кубични метра газ годишно на Китай до 2025 г., съобщава Ройтерс. Тръбата ще доставя по 5 милиона кубични сантиметра газ следващата година, 10 милиона кубика през 2021 г. и 15 милиона кубика през 2022 г

Провал на преговорите между Украйна и Русия за транзита на газ

Провал на преговорите между Украйна и Русия за транзита на газ

Планираните за днес преговори за подписване на нов договор за транзит на газ между Русия и Украйна няма да се проведат, съобщава БГНЕС. Министърът на енергетиката на Украйна Алексей Оржел беше предложил проблемът да се обсъди днес. Руската страна прие, при условие, че до тогава „Нафтгаз” и „Газпром” се споразумеят за техническите подробности

Скок на световните цени на храни, най-скъпи са месото и растителните масла

Скок на световните цени на храни, най-скъпи са месото и растителните масла

Световните цени на храните са нараснали силно през ноември, отбелязвайки големи скокове в цените на месото и растителните масла, въпреки малко по-ниските цени на зърнените култури, съобщи Агенцията за храните на ООН, цитирана от Евронюз и БГНЕС. Индексът на Организацията на храните и земеделието (FAO) за цените на храните

България №1 на Балканите за живот и работа за чужденците, Гърция - последна

България №1 на Балканите за живот и работа за чужденците, Гърция - последна

България е най-добрата страна на Балканите за живот и работа на чужденци и за малко не влиза в първата десетка в света, предаде БГНЕС. Страната ни е класирана на 11 място, а Гърция е на дъното. За шеста поредна година анализаторите на “ИнтерНейшън”, най-голямата в света общност на експати, наблюдават живота на чужденците в чужбина

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела на българския пазар

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела на българския пазар

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, признаха от Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители, предава БНР. "По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16

С "Бонус - малус" 80% от шофьорите ще плащат по-малко за "Гражданска отговорност"

С "Бонус - малус" 80% от шофьорите ще плащат по-малко за "Гражданска отговорност"

С въвеждането на системата "Бонус - малус" цената на застраховката "Гражданска отговорност" няма да се вдигне, а ще намалее в различна степен за 80 процента от шофьорите. Това каза пред журналисти днес Константин Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, предаде БТА

Борисов за БВП: Посоката за развитие на страната ни е правилна

Борисов за БВП: Посоката за развитие на страната ни е правилна

За пореден път тази година резултатите показват, че посоката за развитие на страната ни е правилна. Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов. "Продължаваме да работим с високо темпо за всички български граждани. Възходящата тенденция на икономика ни продължава. 3.7% е ръстът на БВП на страната ни през третото тримесечие на 2019 г

Българската икономика нараства стабилно с 3,7% през третото тримесечие

Българската икономика нараства стабилно с 3,7% през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на България се повишава през третото тримесечие на 2019 година с 0,8% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 0,9%, като на годишна база икономическият растеж се забавя слабо до 3,7% след експанзия с 3,8% през периода април - юни, показва предварителна оценка на Националния статистически институт (НСИ)

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

„Хуауей" отвръща на удара, ще съди Федералната комисия за съобщения на САЩ

„Хуауей" отвръща на удара, ще съди Федералната комисия за съобщения на САЩ

Сагата на „Хуауей" със САЩ продължава, след като миналия четвъртък китайската компания съобщи, че ще съди Федералната комисия за съобщения (ФКС), като иска да отмени свое разпореждане отпреди две седмици, която забранява на американските телекоми да купуват оборудване на „Хуауей", използвайки за това федерални субсидии. Това съобщи Радио "Китай"

Бойко Борисов: 88% от германските фирми биха инвестирали отново у нас

Бойко Борисов: 88% от германските фирми биха инвестирали отново у нас

„В България има отлични условия за развитие на бизнеса. Неслучайно, според проучванията, 88% от германските фирми отговарят положително на въпроса дали отново биха инвестирали у нас“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара и Източната комисия на германската икономика