Битката за бюджета продължава. Това каза в интервю за предаването "Брюксел 1" на Телевизия "Bulgaria ON AIR" еврокомисарят Мария Габриел, която ще управлява 100 млрд. евро бюджет за програма "Хоризонт Европа".

"Този бюджет от 100 млрд. все още е само предложение на Европейската комисия (ЕК). Затова няма да спра с мобилизацията да защитим бюджета за "Хоризонт Европа" и за Еразъм" заяви Мария Габриел и допълни, че когато искаме да се борим с климатичните промени, да отговорим на предизвикателствата на цифровизацията, да създаваме работни места и да даваме перспективи на младите хора, това минава през иновациите и научните изследвания.

"За мен това е инвестиция в бъдещето. Важно е във финалната фаза на преговорите тази тема да не остане далеч зад традиционните ресори", коментира еврокомисарят.

Според Мария Габриел, "Хоризонт Европа" ще има ясна структура за разпределение на средствата с три стълба. В първия стълб остават постиженията на науката, където Европа има 18 нобелови лауреата. В рамките на втория стълб ще се търси отговор на въпроса, как Европа да бъде конкурентоспособна в индустриалната сфера. 52 млрд. евро ще бъдат разпределени между шест големи теми – борбата с рака, енергетиката, цифровизацията, земеделието, опазването на почвите, водите, океаните и т. нар. умни градове. Третият стълб е новост – създаване на Европейски иновационен съвет. Това ще бъде нещо като гише, където малкият и среден бизнес ще има достъп до финансиране за технологии, които вече ни пренасят в 21. век.

"Защото Европа, изостава тук и имаме нужда от повече иновации в тази област. Радвам се, че 70 % от бюджета ще бъде за малки и средни предприятия“, посочи еврокомисар Мария Габриел.