Българска иновация дава идея как да се управляват камионите на “Кауфланд” по света

  • 0
authorАвтор: Албена Арабаджиева

Българска иновация дава идея как да се управляват камионите на “Кауфланд” по света

Емил Димитров, Мария Игнатова, Иван Господинов и Атанас Йонев са част от екипа в централния склад на “Кауфланд”..

В централния склад на компанията у нас работят много млади хора

Дигитални и модерни процеси, които улесняват работата - това се случва постоянно в централния склад на “Кауфланд”. Но едно нещо винаги е на първо място - вниманието към служителите.

Централният склад се намира в с. Стряма край Пловдив и отваря през декември 2005 г., няколко месеца преди първия филиал на “Кауфланд” в България да отвори врати.

“В момента персоналът само в централен склад е близо 600 човека. Успяваме да ги привлечем заради социалната политика на първо място - имаме осигурен транспорт, ергономично работно облекло, предоставяме здравословна храна, приготвена на място и допълнително здравно осигуряване. Всеки месец служителите получават ваучери за пазаруване в нашите магазини. Разполагаме със спортна площадка със свободен достъп за всички служителите, тъй като нашата компания насърчава активният начин на живот сред служителите. Не на последно място, организираме

спортни празници и

барбекюта с

членовете на

семействата им.

Другата важна част са уменията за ръководене на хора, които мениджмънтът постоянно развива, за да може да бъде по-близо до нашите служители, да ги предразположи и те да усещат подкрепа от негова страна”, разказва Емил Димитров.

Той е ръководител Логистика от 2010 г., когато постъпва в компанията. Преди това е работил в Германия, Русия, Украйна и Молдова за друга верига за бързооборотни стоки. “Кауфланд” го спечелва с модерната си логистика и с възможността за развитие. Има и личен мотив - да се завърне в родината, за да могат двете му дъщери, родени в Украйна, да получат българско образование.

“Чувствам се на правилното място, защото имам възможността да помогна на много млади хора да останат в България и да се чувстват добре вместо да заминат в чужбина”, допълва Димитров.

От централния склад се доставя стока към всички 59 магазина в България. Той е едно от основните места, където специалисти на компанията прецизно контролират качеството на продуктите, които Kaufland предлага. Плодове, зеленчуци и цветя се съхраняват при температура от 10 градуса. Изключение се прави за бананите - за тях има специално хале с температура 15 градуса. При приема на жълтия плод температурата му се измерва със специален термометър, за да се избегне почерняването му. Качественият контрол на плодовете и зеленчуците започва още от полето и продължава при приемането им в склада. Например краставиците се оглеждат за наранявания, дали са свежи, измерва се дължината и тежестта. Процесът е дигитализиран и всички тези данни се записват в система чрез таблети.

Млечните продукти и месото се съхраняват от 0 до 4 градуса, а дълбоко замразените храни при – 22 градуса. В летния период шоколадовите изделия също се поддържат на специална температура, която предотвратява разтопяването им и ги поддържа в оптималното им качество. Тук е и целият сух асортимент храни - консерви, основни храни, захарни изделия и напитки. Всички стоки са разположени във високостелажна система на 80 хил. кв. метра застроена площ.

Нехранителните продукти се намират в новия склад, който е в непосредствена близост и отвори врати през март тази година. Той е със застроена площ 30 хил. кв. метра, а общият размер на терена на двете бази е 359 хил. кв. метра.

Откриването на новия склад е първото голямо предизвикателство за Атанас Йонов, който от 10 месеца е ръководител на отдел „Нехранителни стоки“. Той е на 25 г. и е един от най-младите мениджъри във фирмата. Преди 3 години започва като трейни в „Логистика“ по програма, предназначена за образовани млади хора с малък или нулев опит, но с желание за развитие. Атанас успява да завърши програмата за 5 месеца, а веднага след това е изпратен в командировка в Хърватия. “Изпратиха ме за 10 дни да помагам в един от складовете там през летния период. Това беше много стряскащо за мен в началото, но се справих отлично и това ми даде силен старт”, разказва Атанас.

Сменя още две позиции преди да започне като ръководител на отдел в новия склад. Основна част от работата му е да намери правилните служители за правилното място, да ги мотивира и развива.

“Старая се да няма дистанция между мен и служителите, важно е да знам как са и да се чувстват добре. За нас най-важните хора са тези, които идват в магазина и купуват стоки, и тези, които подготвят стоката, за да стигне до магазините, казва той.

Мария Игнатова работи в централния склад от 14 г. Също минава през няколко позиции, за да стигне до ръководител на отдел “Стокови потоци и рекламации”. “Мотивира ме това, че фирмата е голяма и дава много възможности да израстваш, има специфични процеси, които са много интересни”, разказва тя, бързайки за обучение на тема как да надградиш ръководните умения с лидерски качества. Обученията са честа практика в компанията, залага се на развитието на служителите.

Част от екипа на Мария е дигитализиран информационен център, който координира работата в склада - хората, които опаковат стоката - комисионерите, високоповдигачите, движението на електрокарите, така че всичко да е готово за товарене и доставено навреме в магазините.

Комисионерите разполагат с микрофони и слушалки, по които приемат информация от кое място каква стока трябва да вземат. Всички палети разполагат с баркод, чрез който се следи всяко тяхно движение. Складът разполага и с машина, която подменя счупени палети, преди да се складират, които след това се ремонтират.

За всички иновации в момента отговаря Иван Господинов – ръководител „Проекти“. Той трябва да измисли и внедри подобренията в работата в склада, като за това много му помага фактът, че е започнал в компанията като комисионер. “За мен това е бонус, защото, когато мисля за оптимизация, се поставям първо на мястото на служителя, който ще извършва съответната дейност”, убеден е Господинов.

След последната въведена иновация за доставчиците също има улеснение - документите се приемат централизирано, а на шофьорите се дава телефон, на който

да паркират. Има и специално място за почивка, където могат да пият топла напитка и да се информират за пътната обстановка. Организацията на камионите е българска иновация и всички държави, в които “Кауфланд” има дейност, взимат пример от нея.

Компанията има изградени връзки и с учебни заведения. Миналият месец например учениците от 11-и клас от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив са имали възможност да се запознаят с работата в склада, а при желание - да дойдат на практика през лятото. От няколко години имат сътрудничество и с катедра “Логистика и управление на веригата за доставки” в УНСС. “Студентите от 3-и и 4-и курс ни посещават, имаме съвместни мероприятия, участваме на техни конференции, за да може да направят осъзнат избор къде да продължат да се развиват.

“В резултат от съвместната ни работа с УНСС е и назначаването на няколко дипломирани специалисти, една от които от началото на август отговаря за нова позиция - управление на рециклиране на отпадъците”, казва Емил Димитров.

Опазването на околната среда е един от приоритетите на компанията. Оставащата хартия и фолио се събират и се предават за рециклиране. Скоро това ще започне да се прави и с дървения материал, а до 2025 г. “Кауфланд” си е поставила за цел да намали поне с 20% използването на пластмаса в собствените си марки, като замени опаковките с такива от напълно рециклируем материал или с устойчиви алтернативи като например стъкло.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

„Уникредит“ уволнява 8000 служители и затваря 500 клона

„Уникредит“ уволнява 8000 служители и затваря 500 клона

Италианската банка „Уникредит“ ще съкрати 8000 служители и ще затвори 500 клона от края на 2019 г до края на 2023 г. Това се казва в стратегическия план на финансовата институция. В края на третото тримесечие броят на служителите на банката е 84,6 хиляди. Изхождайки от тази цифра, щатът ще бъде намален с почти 9,5%

Кофичка кисело мляко  ще поскъпне с 0,6 ст. заради толтаксите,  хлябът – с 1 стотинка

Кофичка кисело мляко ще поскъпне с 0,6 ст. заради толтаксите, хлябът – с 1 стотинка

Автобусните билети ще се вдигнат с до 96 ст., но от София до Перник ще поевтинеят  Най-голямо е въздействието върху цените на безалкохолните и минералната вода Когато от март догодина собствениците на камиони над 3,5 тона започнат да плащат толтакси вместо сегашните винетки, цените на много основни хранителни продукти се очаква да поскъпнат

Рекордно бързо построиха сръбския участък от "Турски поток"

Рекордно бързо построиха сръбския участък от "Турски поток"

Строителството на сръбския участък от газопровода "Турски поток" от границата на България до границата с Унгария е извършено за рекордно кратко време. Това съобщи пред журналисти ръководителят на производствено-техническото управление на компанията IDC Евгений Улрих, предаде ТАСС. Постигнахме своебразен рекорд

Цигари и алкохол поскъпват

Цигари и алкохол поскъпват

Това ще се случи, ако парламентът въведе видеонаблюдение в данъчните складове Бюджетът ще загуби милиони от акцизи заради свито потребление Цигари и алкохол ще поскъпнат...заради македонската наука. Това става ясно от предложенията за промени в законопроекта за държавния бюджет за следващата година, внесени от депутати от ГЕРБ и “Обединени

Дончев: Ще опитаме да сме готови с "Турски поток" колкото може по-скоро

Дончев: Ще опитаме да сме готови с "Турски поток" колкото може по-скоро

Не ми отива да влизам в медиен диалог с Путин. Някой умишлено бави "Турски поток", имаше дълга процедура по избор на изпълнител, в момента се строи с много сериозни темпове. Не смея да правя телевизионен анализ по темата. Най-важното е че се работи, ще опитаме да сме готови колкото може по-скоро. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ за

Жегата пречи на крави да се размножават, отслабват и дават по-малко мляко

Жегата пречи на крави да се размножават, отслабват и дават по-малко мляко

Според СЗО избиването на животни било по-изгодно икономически от ваксиниране Затоплянето удря не само посевите, но и животновъдството. Защото по-високите температури улесняват разпростаненението на преносителите на зарази по животните. Преди 20 години в България не са се срещали някои насекоми, пренасящи заболявания

Борисов: Путин е добре дошъл, по 5 км на ден строим

Борисов: Путин е добре дошъл, по 5 км на ден строим

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на Европейския съюз. Това заяви пред bTV премиерът Бойко Борисов, след като по-рано днес заяви руският президент Владимир Путин заяви, че България умишлено бави "Турски поток". С 1 млрд

Завърши поставянето на релсите по дългия почти 5 км мост в Тибет

Завърши поставянето на релсите по дългия почти 5 км мост в Тибет

Полагането на релсите на дългия 4 651 м мост, пресичащ река Ярлунг Дзангбо, по железопътната линия Лхаса-Нинчи в Тибетския автономен район, бяха завършени в неделя, съобщава "Радио Китай".  Железопътната линия е с дължина 435 км, като 75% от нея са мостове и тунели. Строителството ѝ започна през 2015 г

Бутат 37 къщи на телефонни измамници (Обзор)

Бутат 37 къщи на телефонни измамници (Обзор)

23 от общо 103 имота са търпими, каза ДНСК  Строителният контрол е издал 17 заповеди за премахване на незаконни къщи, издигнати от ало измамници, а за още 20 обекта тече процедура по издаване на такива заповеди от местната власт. Това е засега резултатът от работата на ДНСК, на която през юли специализираната прокуратура възложи да провери 103

Продават търговската марка на вестник "Стандарт"

Продават търговската марка на вестник "Стандарт"

Столичният съдебен изпълнител Милен Бъзински насрочи публична продан за всички търговски наименования на вестник „Стандарт нюз“. Тя ще се проведе до края на работния ден на 18 декември т.г. в Софийския районен съд. Информацията за това е публикувана на личната му интернет страница, пише Биволь. От обявата става ясно

Най-коментирани

Хайнан представи мерки за развитие на блокчейн индустрията

Хайнан представи мерки за развитие на блокчейн индустрията

Властите на островната провинция Хайнан представиха на пресконференция в сряда серия от мерки за ускоряване развитието на блокчейн индустрията, предаде Радио "Китай". Те ще се прилагат в първата пилотна зона за блокчейн в Хайнанската зона за свободна търговия и са насочени към подготовката на кадри, проучвания свързани с технологичните приложения

Програмистите в България - с по-висок стандарт от тези във Великобритания

Програмистите в България - с по-висок стандарт от тези във Великобритания

Над 3000 лева вече е брутната средна месечна заплата в софтуерния сектор, според прогнозата за 2019 г. Това обявиха от Българската асоциация на софтуерните компании на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Те представиха доклад за състоянието на софтуерния сектор в България - Барометър 2019

„Хуауей" отвръща на удара, ще съди Федералната комисия за съобщения на САЩ

„Хуауей" отвръща на удара, ще съди Федералната комисия за съобщения на САЩ

Сагата на „Хуауей" със САЩ продължава, след като миналия четвъртък китайската компания съобщи, че ще съди Федералната комисия за съобщения (ФКС), като иска да отмени свое разпореждане отпреди две седмици, която забранява на американските телекоми да купуват оборудване на „Хуауей", използвайки за това федерални субсидии. Това съобщи Радио "Китай"

Фандъкова: Монтираме 180 филтъра на комини на къщи на дърва и въглища

Фандъкова: Монтираме 180 филтъра на комини на къщи на дърва и въглища

До края на 2019 г. ще бъдат монтирани общо 180 филтъра на комини на домакинства, които се отопляват на дърва и въглища с цел подобряване на качеството на въздуха. Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя провери монтирането на първия от новите филтри в рамките на новата програма на Столичната община за поставяне на

1 от 5 лаптопи носят логото на Lenovo

1 от 5 лаптопи носят логото на Lenovo

Според най-новите оценки, направени от компанията за маркетингови изследвания IDC, броят на доставените лични компютри в световен план е достигнал до 67,2 милиона устройства за година, което представлява спад с 0,5% спрямо същия период на предходната година. Въпреки че трендът е отрицателен, очакванията на анализаторите не се оправдаха

Танева: Всичко възможно в тази бюджетна процедура беше направено за БАБХ

Танева: Всичко възможно в тази бюджетна процедура беше направено за БАБХ

Всичко, което беше възможно в рамките на тази бюджетна процедура беше направено за БАБХ и всички, разбира се според техния принос и оценка, ще получат увеличение на възнагражденията през следващата година. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева днес в отговор на журналистически въпрос за това доколко е основателен

1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лв

1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лв

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лв., предаде БТА.  НС разпореди в едномесечен срок от обнародването на закона в "Държавен вестник" Министерският съвет съвместно с НОИ и НЗОК да направи анализ и разработи мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения по Кодекса за социално

Нинова: Управляващите предлагат дефицит или геноцид, ние – справедливост за пенсионерите

Нинова: Управляващите предлагат дефицит или геноцид, ние – справедливост за пенсионерите

Да се преизчислят пенсиите с нов средноосигурителен доход. Не може да се живее с 200 или 300 лева „От ПГ на „БСП за България“ правим предложение в Бюджета на ДОО - за преизчисляване на всички пенсии. - заяви Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България в Народното събрание. - Аз съм сигурна, че няма среща на нито един от нас

Анкета: 44% искат абонамент за "24 часа", 18% за "Космос”, 6% за „168 часа”

Анкета: 44% искат абонамент за "24 часа", 18% за "Космос”, 6% за „168 часа”

44% от участниците в анкета на 24chasa.bg са готови да се абонират за изданието "24 часа", 18% искат абонамент за "Космос”, 6%  за „168 часа”, 5% за „Идеален дом”. (Виж всички издания на Медийна група България тук) Това показват данните на анкета с въпрос „За кое от изданията на Медийна група България бихте се абонирали”

"Газпром" започва експлоатацията на големия газопровод "Силата на Сибир"

"Газпром" започва експлоатацията на големия газопровод "Силата на Сибир"

"Газпром" започва експлоатацията на големия газопровод "Силата на Сибир", който има за цел да достави 38 милиарда кубични метра газ годишно на Китай до 2025 г., съобщава Ройтерс. Тръбата ще доставя по 5 милиона кубични сантиметра газ следващата година, 10 милиона кубика през 2021 г. и 15 милиона кубика през 2022 г

Провал на преговорите между Украйна и Русия за транзита на газ

Провал на преговорите между Украйна и Русия за транзита на газ

Планираните за днес преговори за подписване на нов договор за транзит на газ между Русия и Украйна няма да се проведат, съобщава БГНЕС. Министърът на енергетиката на Украйна Алексей Оржел беше предложил проблемът да се обсъди днес. Руската страна прие, при условие, че до тогава „Нафтгаз” и „Газпром” се споразумеят за техническите подробности

Скок на световните цени на храни, най-скъпи са месото и растителните масла

Скок на световните цени на храни, най-скъпи са месото и растителните масла

Световните цени на храните са нараснали силно през ноември, отбелязвайки големи скокове в цените на месото и растителните масла, въпреки малко по-ниските цени на зърнените култури, съобщи Агенцията за храните на ООН, цитирана от Евронюз и БГНЕС. Индексът на Организацията на храните и земеделието (FAO) за цените на храните

България №1 на Балканите за живот и работа за чужденците, Гърция - последна

България №1 на Балканите за живот и работа за чужденците, Гърция - последна

България е най-добрата страна на Балканите за живот и работа на чужденци и за малко не влиза в първата десетка в света, предаде БГНЕС. Страната ни е класирана на 11 място, а Гърция е на дъното. За шеста поредна година анализаторите на “ИнтерНейшън”, най-голямата в света общност на експати, наблюдават живота на чужденците в чужбина

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела на българския пазар

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела на българския пазар

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, признаха от Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители, предава БНР. "По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16

С "Бонус - малус" 80% от шофьорите ще плащат по-малко за "Гражданска отговорност"

С "Бонус - малус" 80% от шофьорите ще плащат по-малко за "Гражданска отговорност"

С въвеждането на системата "Бонус - малус" цената на застраховката "Гражданска отговорност" няма да се вдигне, а ще намалее в различна степен за 80 процента от шофьорите. Това каза пред журналисти днес Константин Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, предаде БТА

Борисов за БВП: Посоката за развитие на страната ни е правилна

Борисов за БВП: Посоката за развитие на страната ни е правилна

За пореден път тази година резултатите показват, че посоката за развитие на страната ни е правилна. Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов. "Продължаваме да работим с високо темпо за всички български граждани. Възходящата тенденция на икономика ни продължава. 3.7% е ръстът на БВП на страната ни през третото тримесечие на 2019 г

Българската икономика нараства стабилно с 3,7% през третото тримесечие

Българската икономика нараства стабилно с 3,7% през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на България се повишава през третото тримесечие на 2019 година с 0,8% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 0,9%, като на годишна база икономическият растеж се забавя слабо до 3,7% след експанзия с 3,8% през периода април - юни, показва предварителна оценка на Националния статистически институт (НСИ)

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

„Хуауей" отвръща на удара, ще съди Федералната комисия за съобщения на САЩ

„Хуауей" отвръща на удара, ще съди Федералната комисия за съобщения на САЩ

Сагата на „Хуауей" със САЩ продължава, след като миналия четвъртък китайската компания съобщи, че ще съди Федералната комисия за съобщения (ФКС), като иска да отмени свое разпореждане отпреди две седмици, която забранява на американските телекоми да купуват оборудване на „Хуауей", използвайки за това федерални субсидии. Това съобщи Радио "Китай"

Бойко Борисов: 88% от германските фирми биха инвестирали отново у нас

Бойко Борисов: 88% от германските фирми биха инвестирали отново у нас

„В България има отлични условия за развитие на бизнеса. Неслучайно, според проучванията, 88% от германските фирми отговарят положително на въпроса дали отново биха инвестирали у нас“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара и Източната комисия на германската икономика