Главният финансов директор на „Хуауей" Мън Уанджоу вече година се бори срещу екстрадирането ѝ в САЩ по обвинения в нарушаване на санкциите срещу Иран. В тази връзка тя публикува онлайн писмо в което описва своята „безпомощност" и „страх", съобщава "Радио Китай". 

На 1 декември миналата година Мън, която е и дъщеря на основателя на „Хуауей", на път за бизнес среща в Мексико слезе от самолета във Ванкувър, където трябваше да се прехвърли на следващия полет. След три часа разпит от канадските служители на летището тя бе арестувана по искане на САЩ. Вашингтон заяви, че Мън е нарушила американските санкции срещу Ирак, а Пекин, че обвиненията са политически мотивирани.

На уебсайта на компанията Мън Уанджоу публикува отворено писмо, в което подробно описва живота си в Канада и благодари на хората, които я подкрепят. В него тя казва: „Изминалата година бе изпълнена със страх, болка, разочарования, безпомощност, мъка и борба. През последната година се научих също да се изправя и приема ситуацията, в която се намирам. Вече не се страхувам от неизвестността."

Тя бе пусната под гаранция с устройство за електронен мониторинг, но ѝ бе позволено да обикаля из голяма част от Ванкувър. „Арестът промени живота ми, даде ми повече време за моите хобита като рисуване и четене", пише в писмото си Мън, отбелязвайки, че канадците са добри хора.

Главният финансов директор на „Хуауей" бе арестувана малко след работната вечеря на китайския председател Си Дзинпин и американския президент Доналд Тръмп, на която двамата се опитаха да се договорят да сложат край на търговския спор на срещата на върха на Г-20 в Аржентина. Задържането обтегна и отношенията между Китай и Канада.

„Китай не трябва да поема отговорност за трудностите във взаимоотношенията с Канада", заяви говорителят на китайското Външно министерство Гън Шуан. „Призовавам преизбраното канадско правителство да се отнася сериозно към официалната позиция и притеснения на Китай и незабавно да освободи Мън Уанджоу, както и да възстанови китайско-канадските отношения с реални действия."