Търсят се нови източници на вода за Перник

По 10 от 418-те язовира, определени от Министерския съвет за спешен ремонт, вече се работи. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов в началото на редовното правителствено заседание в сряда.

Той припомни, че е създадено държавно предприятие, в което да се прехвърли собствеността им. Тъй като това отнема много време поради липса на документи, е решено паралелно Държавната консолидационна компания да започне действия. Към момента са възложени ремонти на 182 язовира, а на 10 вече има машини и техника.

“До края на годината ще започнат още между 2 и 5 ремонта, а до края на февруари - всички 182”, увери Караниколов. Той гарантира и че там, където язовирите подават вода за нуждите на населението, министерството работи в синхрон с ВиК и концесионерите, за да не се стигне до проблеми.

Кабинетът се отчете пред премиера Бойко Борисов за ситуацията с водната криза.

Министърът на околната среда Нено Димов оповести резултатите от направена проверка в петък за кризата в Перник. Помпената станция, която трябва да подава вода към Радомир само при аварийни ситуации, е работела, без да е уведомено министерството. Поискана е информация за използвания ток, за да се разбере колко точно вода е изпомпана. Освен това е установено, че е бил махнат водомерът, но е предписано незабавно да се постави нов.

Проверката установила още, че след пломбирането на помпената станция приходът на вода в язовир “Студена” е по-голям от разхода. На пречиствателната станция са сложени лепенки и не се подава вода към промишлените предприятия, басейновата дирекция също е сложила пломби, за да се гарантира това. Метеорологичните условия са благоприятни за увеличаване на прихода на вода, отчете Димов.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обясни, че вече са насочени допълнителни водни количества от Владайския канал към язовир “Студена”. Като дългосрочни мерки се търсят допълнителни източници на вода. За момента вариантите са да се направи допълнително сондиране или да се използват карстови пещери. В министерството предстои среща с експерти, за да обсъдят идеите.

Според Аврамова обаче въведеният воден режим в Перник и амортизираната мрежа на ВиК е довело до още повече аварии. Мрежата в града не е ремонтирана от години. Министърката съобщи, че ВиК дружеството в града и МРРБ са подписали договор за проект за рехабилитация на довеждащите водопроводи, за което са осигурени 2,7 млн. лв.

На въпрос на премиера каква е пътната обстановка след падането на снега Аврамова увери, че всички поддържащи фирми са в готовност и цяла нощ са работили в проходите и високите планински места, за да няма проблеми.

“Трябва да имаме много ясна стратегия за безводие. Дай Боже да вали сняг непрекъснато, ще го чистим и ще напълним язовирите, защото преди време имахме проблеми с обратното - наводненията”, заяви Борисов.

ЕМИЛ КОСТАДИНОВ
ЕМИЛ КОСТАДИНОВ

Емил Костадинов е новият областен на Перник

Кабинетът назначи вчера Емил Костадинов за областен управител на Перник на мястото на Ирена Соколова, която бе отстранена заради допуснатата водна криза.

“Ние когато направим грешка, си я понасяме отговорността”, заяви премиерът Борисов в началото на заседанието.

Костадинов е завършил ВТУ “Тодор Каблешков” в София. Работил е в Областно пътно управление – Перник, а през ноември 2015 – октомври 2019 г. е бил кмет на кметство “Изток”, община Перник.