Руският президент обвини България, че умишлено бави реализирането на "Турски поток". След среща със сръбския президент в Сочи, Владимир Путин заяви, че ако е необходимо, Москва може да намери начини да заобиколи България.

Какво означават тези думи на руския президент и то точно в този момент, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БНТ.

"Той каза, че всъщност ние забавяме строителството на “Турски поток”, която през нашата територия се нарича “Балкански”. И второ, че това е
съзнателно. Първата част е вярна и това е очевидно. Ние следим процеса и зрителите знаят, че имаше обжалване на строителството на линейната част. Имаше два консорциума. Консорциумът “Аркад” спечели търга, след което, понеже не успяха да представят документ, че разполагат с тръбите, а тръби имаше вторият консорциум. След като се разбраха, отново се върна “Аркад” на първа позиция, но мина много време. Тоест беше пропуснато най-благоприятното време за строителство. И буквално преди месец, когато успяхме да реализираме 11-километровия участък от Странджа до Малкочлар, с което ние всъщност се свързахме с втората тръба на “Турски поток”, то в същия ден се обяви старта на линейната част по посока Сърбия от фирмата “Аркад”, заяви проф. Тасев.

И, както каза премиерът, вече 100 и няколко километра тръби са положени, но трябва да бъдат положени около 400 километра. Трябва да бъдат положени две компресорни станции. Нашият хъб е активен, за разлика от другите, затова е по-сложен. Поради което настъпи забавянето.

По думите на енергийния експерт България има обективни причини за забавянето.

"Нямаме никакви мотиви ние да забавяме строителството, още повече, че ние зависим от руски газ. В крайна сметка усилията на правителството бяха насочени към това да се осъществи този 11-километров участък, за да имаме гаранция, че каквото и да се случи с Украйна, ние от 1 януари ще имаме доставки на газ.

Може би Путин е подведен от своите експерти. Ние имаме договорка. Този участък до средата на следващата година линейната част трябва да приключи", обясни Атанас Тасев.