Сагата на „Хуауей" със САЩ продължава, след като миналия четвъртък китайската компания съобщи, че ще съди Федералната комисия за съобщения (ФКС), като иска да отмени свое разпореждане отпреди две седмици, която забранява на американските телекоми да купуват оборудване на „Хуауей", използвайки за това федерални субсидии. Това съобщи Радио "Китай".

Китайската компания ще поиска от Федералният апелативен съд да отмени като незаконосъобразно разпореждането на ФКС, тъй като комисията не е успяла да предложи на „Хуауей" предвидената от закона защита, определяйки я в същото време като заплаха за националната сигурност, заявиха от компанията на пресконференция в централата им в Шънджън. „Забрана за компания като „Хуауей", само защото сме от Китай, не разрешава по никакъв начин предизвикателствата в киберсигурността", заяви директорът по юридическите въпроси Сун Лиупин.

От „Хуауей" заявиха също, че според тях, ФКС не успяла да обоснове своите „произволни констатации с доказателства, аргументи или анализи, което е в нарушение на Конституцията на САЩ, Закона за административното производство и други актове".

Искът на „Хуауей" се оценява от редица медии като контранастъпление най-накрая, след като китайската компания многократно бе ограничаван и санкциониран от правителството на САЩ, в момент, когато Пекин и Вашингтон се намират в състояние на търговска война.

„Това е законна атака и отбрана. Ако „Хуауей" понася само удари, но никога не отвръща, тя ще загуби инициативата. Дори да не успее да спечели делото, процесът ще окаже натиск върху САЩ", заяви в коментар за Global Times експертът по телекомуникации Сян Лиган.

Глен Нейгър, водещ юридически съветник на „Хуауей", заяви, че ФКС е приела правило без стандарт, което надхвърля „законовите правомощия на комисията", тъй тя като не е упълномощена да взема решения за национална сигурност или да ограничава използването на субсидиите въз основа на такива преценки. „Всъщност комисията няма никаква експертиза или правомощия по националната сигурност", подчерта той.

През ноември ФКС забрани на местните телекоми да използват субсидии от т.нар. „Фонд за универсална услуга" (Universal Service Fund) за закупуването на оборудване от компании, считани за заплаха за националната сигурност, като се позова на китайските „Хуауей" и ZTE. Още тогава от „Хуауей" определиха действията на комисията като „незаконосъобразни" и основани на „селективна информация, намеци и погрешни предположения".