Турция купи руските зенитно-ракетни системи С-400 без какъвто и да е политически контекст, тя бе принудена да го направи заради отказа на съюзниците от НАТО да й продадат такова въоръжение, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на международна конференция "Средиземноморски диалози" в Рим, предаде ТАСС.

"На нас ни трябваха системи за противовъздушна отбрана, ние поискахме от САЩ, от Франция, но те не ни продадоха. Така че се обърнахме към други. И това не е политически въпрос или политически избор", каза Чавушоглу, коментирайки конфликта между Анкара и Вашингтон във връзка с покупката на руски системи, предава БТА.

Министърът призова да не се търси политически подтекст в покупката, като отбеляза, че Турция и Русия имат много разногласия - за Украйна, за Грузия, за Сирия, където позициите им в много случаи се различават.

"И ние си оставаме страна от НАТО. При което Турция има по-голям принос от другите в работите на алианса", каза турският министър.

Чавушоглу припомни, че през 2013 г. САЩ, Нидерландия и Германия изтеглиха своите комплекси Пейтриът, които бяха временно разположени в Турция за защита от възможни атаки от сирийска страна, а тази година и Италия е решила да изтегли своите. Така, че в Турция остава само испанският Пейтриът, каза Чавушоглу, като подчерта, че Турция се нуждае от противовъздушна отбрана и ако съюзниците не й продадат такива системи, тя ще продължи да ги купува от други страни.

Турция купи от Русия системи С-400, чиито доставки започнаха през юли. САЩ и НАТО се обявиха против тази покупка, а Белият дом съобщи, че тя прави невъзможно по-нататъшното участие на Турция в програмата за създаване на американски изтребители пето поколение Ф-35.