Зет италианец консултира вецовете по Искър, за които две държави разследват източване на 40 млн. евро

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Зет италианец  консултира вецовете по Искър,  за които две  държави разследват  източване на 40 млн. евро

Горе вдясно е къщата на Патрик Паулето. Само една ограда я дели от тази на Пламен Дилков (вляво), която има и басейн в двора.

Български акционер твърди, че те може да бъдат продадени, за да се прикрият злоупотреби със средства

Италианецът Патрик Паулето е вдъхновител и консултант на проекта за построяването на вецове на река Искър, за източването на 40 млн. евро от които сега има разследване у нас и в Италия. А то започна след сигнал до прокуратурите в двете държави, подаден от предприемача Желю Ганчев.

Преди близо 6 месеца той става акционер в компанията “ПВБ пауър България”, която е собственик на централите. Ганчев се обръща към прокуратурата, защото се натъква на смущаващи практики и договори на многократно завишени над пазарните цени.

Началото на проекта за вецовете е преди близо 15 години. Тогава Патрик Паулето, който е бил асистент на управителя на област Трентино, иска да пренесе в България италианския опит в областта на управлението на околната среда. С други думи, да бъдат построени 9 веца в Искърското дефиле.

Това обаче не е лесна работа - трябват редица документи и разрешителни. Любопитна подробност е, че Паулето е зет на областния управител на София област Олимпи Кътев в периода 2001-2005 година. Дали Кътев е помогнал на зет си, не е ясно. Ясни са само фактите, че докато той е на поста, проектът е задействан, и то точно в Софийска област.

За участието на зет си Кътев казва, че Паулето е бил само служител, а не акционер, вецовете имат италиански собственици. Желю Ганчев обаче твърди, че това не е вярно и че е готов да покаже договор, който доказва обратното.

Договорът е от април 2004-а и е между Finenergy, която е един от собствениците сега на вецовете, и TS Corporate, регистрирана в Лугано. Според документа Finenergy купува дела от 10% на TS Corporate в компанията Petrolvilla International, която по онова време държи вецовете по Искър. В договора има куп условия за плащанета на цената от 1 млн. евро, които могат да се обобщят с това, че до май 2005 г. трябва да са налични всички разрешителни за вецовете.

Явно условието е изпълнено, защото първата копка, с която стартира изграждането на централите, бе направена през септември 2006 г. Ганчев твърди, че чрез подставено лице действителен собственик на TS Corporate е Патрик Паулето. Което означавало, че той е участвал като акционер в началото на проекта, а не е бил само служител на фирмата. И е успял да вземе една нелоша сума от него.

След време Petrolvilla става “ПВБ пауър” и именно тази компания купува Желю Ганчев в началото на тази година и така става съдружник с италианските фирми “Алперия”, “Доломити” и “Финест” в собствеността на вецовете по река Искър. В интервю за “24 часа” преди близо месец предприемачът заяви, че е установил множество договори, сключени от “ВЕЦ Своге” на завишени цени. И че чрез тази схема от 2006 г. насам са източени 40 млн. евро от централите. В сигнала до прокуратурите в България и Италия Ганчев посочва и няколко конкретни сделки, като описва и начините за разпределение на средства. Бизнесменът твърди, че 77% от парите от договорите със завишени цени отиват в италианските компании, а 23% са за управителя на компанията в България Пламен Дилков.

Една от конкретните сделки е с фирма “Инжектосонд България”, която е собственост на едноименната италианска компания. “Инжектосонд Българи” сключва договор за сондиране, при което се поставят бетонни колони, за да няма свличания на терена, на който са построени вецовете. Общата стойност на услугата, платена от “ВЕЦ Своге”, е 12 млн. евро. Управителят на веца Пламен Дилков е получил 1,2 млн. евро комисиона чрез притежаваната от него фирма “България инженеринг”, твърди Ганчев. А други близо 7 млн. евро са отишли към италиански фирми. Така щетата за предприятието само от този договор била над 8 млн. евро.

А след като приключват скъпите договори за строителни работи, се минава към други скъпи договори за услуги, разкрива Ганчев. Един от тях е с “Компания за енергетика и развитие” ООД (КЕР), която сключва договор за балансиране с “ВЕЦ Своге”. Според Ганчев цената е повече от 3 пъти над пазарната.

В периода от февруари 2018-а до юни 2019 г. “ВЕЦ Своге” АД изплаща на КЕР 1 347 520,63 лева. В същия период “България инженеринг” получава от КЕР 608 536,18 лева, което представлява 45% от цялата сума. Тези средства са дошли от “ВЕЦ Своге” и са прехвърлени във фирма, собственост на управителя Пламен Дилков. Загубата за “ВЕЦ Своге” АД само от тази сделка за този период от време е над 1 млн. лева.

Според твърденията на Ганчев в тази схема става ясно, че в някои от месеците “България инженеринг” издава 2 фактури към КЕР, а Пламен Дилков съобщава на италианските си партньори само за една от тях. По този начин Дилков заблуждава и италианците за платените суми, твърди Ганчев. Това лесно можело да се проследи от фактурирането за месеците октомври, ноември и декември на 2018-а и за януари 2019 г.

Ганчев няколко пъти настоява пред италианските си съдружници да поискат обяснение от Дилков за завишените цени и да се спре подписването на такива договори. От “Алперия”, “Доломити” и “Финест” обаче правят общо събрание и освобождават от отговорност Пламен Дилков, без да потърсят от него обяснения има ли нанесени финансови щети на вецовете, в които те инвестират, а той управлява.

Според Ганчев се готви следваща стъпка, за да се продължи с отклоняването на средства от вецовете. Предприемачът твърди, че се подготвя продажба на “ВЕЦ Своге” АД. Така компанията майка “ПВБ пауър България” ще остане без активи, а за нов собственик на вецовете се спряга фирмата “Акуо Енерджи Интернешънъл” – Люксембург. По думите на Ганчев така се прави опит да се прикрие източването на средства, а общинските италиански дружества, които са акционери, да спрат да носят отговорност за злоупотребите.

Ако се стигне до такава сделка обаче, ще бъде нарушен Законът за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици. Според него собствениците на медии и енергийни дружества трябва да бъдат ясни на органите на властта в България. В закона ясно е записано, че “на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, и на контролираните от тях лица се забранява пряко и/или косвено учредяване или участие в лице, което извършва дейност по Закона за енергията от възобновяеми източници”.

В историята около построяването на вецовете и високите им разходи след това има и още един любопитен детайл - Патрик Паулето и Пламен Дилков са близки приятели. Съпругата на Пламен Дилков е работила в една от фирмите на Серджо Бертолоти - вече бившия собственик на “ПВБ пауър”. А Дилков като строителен инженер води строителните дейности по вецовете в България. Дружбата между Паулето и Дилков продължава и до днес, а къщите на двамата в София са една до друга. Според Ганчев те са построени с пари от вецовете - направени са чрез фирми на Дилков и Паулето, чиито приходи идвали от отклонените средства от “ВЕЦ Своге” АД и “ВЕЦ Марица” ЕООД.

Част от парите от вецовете са отишли и за покупката на къща в Халдики, Гърция на Паулето и Кътев, допълва Ганчев.

През 2009 г. имаше и скандал с къщата на Паулето. Той купува имот в “Малинова долина” и започва да строи чисто нова къща. По сигнал за липса на документи са правени проверки, в един момент има и становище от РДНСК за нарушения, но в крайна сметка къщата е построена.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

НОИ: Болничните с начална дата на 23, 27 и 30 декември не са били повече

НОИ: Болничните с начална дата на 23, 27 и 30 декември не са били повече

Няма нарастване в броя на издадените болнични листове с начална дата на 23, 27 и 30 декември 2019 г., сочат данните на Националния осигурителен институт, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Данните се отнасят само за първичните болнични листове. Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания

Френски бизнесмен стана най-богатият човек на света

Френски бизнесмен стана най-богатият човек на света

Новият най-богат човек на планетата (отново) е Бернар Арно - главен изпълнителен директор на луксозните стоки LVMH (Moet Hennessy — Louis Vuitton) , съобщават „Форбс” и БГНЕС. Арнот спечели 1,9 милиарда долара в петък, когато акциите на компанията се повишиха с 0,7%. В момента французинът притежава 117 милиарда долара

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи днес, че министерството е одобрило доклада за екологична оценка на проекта за Канал Истанбул - изкуствен канал между Черно и Мраморно море, предадoха Анадолската агенция и БТА. Стойността на проекта е 75 милиарда турски лири (11,5 млрд

Затвориха щанда на Русия заради 20 незаконни наденици на “Зелена седмица” в Берлин

Затвориха щанда на Русия заради 20 незаконни наденици на “Зелена седмица” в Берлин

Щандът на Русия на най-голямото изложение за храни “Зелена седмица” бе затворен за два часа заради незаконни месни продукти. Става въпрос за 20 незаконно внесени салама. “Вносът на свинско месо от Русия е забранен. Никога не е имало опасност за посетителите”, съобщиха организаторите на изложението. Около 14 ч

Магистралният мост между Китай и Русия е готов за голямото откриване

Магистралният мост между Китай и Русия е готов за голямото откриване

Първият магистрален мост, свързващ Китай и Русия над река Хейлундзян, неотдавна приключи с финалния тест, информираха местните транспортни власти този петък. Това предаде Радио "Китай". Експерти от Харбинският технологичен институт и колегите им от руска страна участваха в теста във вторник. Очаква се мостът да бъде пуснат в експлоатация през

2019-а: Не допуснаха внос на замърсени пипер, нар, лимони, лешници от трети страни

2019-а: Не допуснаха внос на замърсени пипер, нар, лимони, лешници от трети страни

Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили и не са допуснали внос в България на 1 931 тона 326,08 кг неотговарящи на законодателството храни с произход от трети страни през изминалата 2019 година. Те са били разпределени в общо 265 пратки, информират от Агенцията

От „Нетфликс“ предлагат работа на Хари и Меган

От „Нетфликс“ предлагат работа на Хари и Меган

След като стана ясно, че принц Хари и Меган Маркъл официално няма да бъдат „старши членове на кралското семейство“, много хора се запитаха какво точно ще работи звездната двойка. От стрийминг компанията „Нетфликс“ вече проявиха интерес, предаде bTV. На наградите на продуцентската гилдия, Тед Сарандос от „Нетфликс“ заяви

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството. Неслучайно статистиката отчете рекордна за последните 7 години инфлация- 3.8 %. „Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента и няма

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София

„Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел

Зетят на Ердоган е купил земи по маршрута на планирания изкуствен канал в Истанбул

Зетят на Ердоган е купил земи по маршрута на планирания изкуствен канал в Истанбул

Турският министър на финансите и държавната хазна и зет на президента Реджеп Тайип Ердоган Берат Албайрак се е сдобил със земя по маршрута на планирания изкуствен канал в Истанбул, свързващ Черно и Мраморно море, пише опозиционният турски вестник "Джумхуриет" в информация, озаглавена "Зетят си знае работата"

Най-коментирани

Стоян Мавродиев на форум с бизнес елита във Виена

Стоян Мавродиев на форум с бизнес елита във Виена

„Зелените“ финанси, климатичните промени и предизвикателствата пред еко инвестициите са сред водещите теми на 25-ото юбилейно издание на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който бе открит днес във Виена. Форумът събира инвеститори, бизнес лидери, политици и финансисти от най-висок ранг и се организира от сп

България - втора в ЕС по невъзможност на гражданите да плащат сметките си

България - втора в ЕС по невъзможност на гражданите да плащат сметките си

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме (30% от домакинствата). Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот (EU-SILC). Данните се отчитата на базата на период от 12 месеца, предава БНТ. На първо място е Гърция – над 1/3 от домакинствата й (36%) не са способни да плащат

Как въздухът да е чист, като 53,9% от  домовете са на дърва и въглища

Как въздухът да е чист, като 53,9% от домовете са на дърва и въглища

Само 15% от семействата имат централно парно Внушителен е броят на българите, които се отопляват на ток - 28,6% Независимо от мерките за чистотата на въздуха, 53,9% от жилищата в България продължават да се отопляват с дърва и въглища. Делът на топлофицираните с централно топлоснабдяване е повече от скромен – едва 15,1%, а тези

АЕЦ в Североизточен Китай с рекордно ниво произведено електричество за миналата година

АЕЦ в Североизточен Китай с рекордно ниво произведено електричество за миналата година

Произведеното количество електроенергия в АЕЦ „Хунйенхъ", първата в Североизточен Китай, достигна рекордното ниво от 30 милиарда kWh през 2019 г. Базирана в провинция Ляонин, атомната електроцентрала съобщи, че е произвела с близо 9% повече електричество на годишна база. Благодарение на АЕЦ е било спестено потреблението на близо 10 милиона тона

Стотици турци с децата си ще прекарат зимната ваканция в България

Стотици турци с децата си ще прекарат зимната ваканция в България

В края на тази седмица /17 януари 2020 г./ започва зимната /семестриална/ ваканция на турските ученици. Около 18 млн. учащи се ще бъдат две седмици във ваканция до 3 февруари т.г. "Зимна ваканция значи ски, сняг, забавления на открито, туризъм за деца и родители. През този сезон най-много са заявките за прекарване на зимната ваканция в България

Канят Тома Белев за консултант за подмяната на лифтовете на Витоша

Канят Тома Белев за консултант за подмяната на лифтовете на Витоша

Общинският съветник Тома Белев е поканен официално за консултант за намиране на изход от тежката ситуация на Витоша. Ръководството на "Витоша ски", която стопанисва част от съоръженията, разпространи следното свое решение:  „Витоша ски“ АД неведнъж е заявявала своето желание да подмени старите, амортизирани въжени линии на територията на Природен

След блокада в София - часовете по кормуване няма да се увеличават засега (Обзор)

След блокада в София - часовете по кормуване няма да се увеличават засега (Обзор)

Автоинструкторите постигнаха исканията си   Отменя се заповедта на министъра на образованието, с която часовете за кормуване се увеличават от 31 на 42 часа. Това беше договорено след среща между министрите на транспорта Росен Желязков и на образованието Красимир Вълчев и представители на автомобилните инструктори

ВиК дружествата нямат пари за дистанционно отчитане на водата

ВиК дружествата нямат пари за дистанционно отчитане на водата

Подготвя се нов закон за ВиК. В него ще бъде заложено спиране на водата, когато ползвателят й не плаща. Една от целите е да се работи за намаляване на загубите на вода до 35-40% от сегашните над 60%. Такъв закон е крайно необходим, казва управителят на ВиК Стара Загора Румен Райков. По думите му правата и задълженията са разхвърляни в различни

Минимум по 120 хил. лева на община да си прави план

Минимум по 120 хил. лева на община да си прави план

Регионалното министерство ще финансира през 2020 г. изготвянето и приемането на общи устройствени планове на общините в България, като им даде между 50 и 80% от необходимата за това сума. Това личи от заповед на министър Петя Аврамова, публикувана тези дни. За финансиране на тези дейности в бюджета на ведомството са предвидени към 5 млн. лв

Справки за аварии и през телефона

Справки за аварии и през телефона

“Електроразпределение Север” - дружество от групата на “Енерго-Про”, добави нова функционалност към интерактивната система за гласови отговори на националния си телефон 0700 161 61. Специалното приложение позволява клиентът да получи информация дали за неговия обект вече е регистрирана авария. След избиране на опцията “За аварии” и съответната

Карти помагат да не ни измамят при сделка с имот

Карти помагат да не ни измамят при сделка с имот

Многослойният кадастър дава информация какво може да правим на всеки земеделски или горски терен Човек наследява горски имот или го купува. Но се оказва, че първото нещо, което му е хрумнало да прави с този горски масив - да добива дървесина, е невъзможно. Защото по-голямата част от гората попада в такава лесоустройствена категория

В „Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на ток за ВиК дружествата

В „Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на ток за ВиК дружествата

Няма риск за стената на яз. „Бели Искър“, каза зам.-министър Николай Нанков В структурата на „Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на ток, което ще позволи ВиК дружествата да намалят разходите си за електроенергия с около 30%. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на среща в КНСБ по проблемите на

Утре са възможни затруднения в продажбата на е-винетки

Утре са възможни затруднения в продажбата на е-винетки

Утре, 21 януари, между 17 ч. и 19 ч. са планирани дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси, съобщиха от пресцентъра на АПИ Възможно е да възникнат частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки. За избягване на риска от проблеми с покупката на

Сервират кафе с жълти жилетки, ресторантьори искат 5 % ДДС

Сервират кафе с жълти жилетки, ресторантьори искат 5 % ДДС

Бармани и сервитьори, заедно с шефовете си ще обслужват клиенти с жълти жилетки от 25 януари. Това е само началото на протести в бранша, които ще станат и ефективни, ако исканията им не бъдат чути. Основното е за намаляване на ДДС до 5% за хотелите и заведенията за обществено хранене, както е в съседна Румъния

“Топлина” с най-висока доходност сред универсалните пенсионни фондове

“Топлина” с най-висока доходност сред универсалните пенсионни фондове

УПФ “Топлина” приключва годината с най-висока доходност сред универсалните пенсионни фондове, съобщиха от дружествотно. За последния 24-месечен период - от 29 декември 2017 до 31 декември 2019 г, на годишна база фондът е постигнал доходност от 3,1%. На второто и третото място се подреждат съответно УПФ “Съгласие” с 2,76% и УПФ “ЦКБ-Сила” с 2,39%

Печатната реклама преживява ренесанс и е сред трендовете за 2020 г.

Печатната реклама преживява ренесанс и е сред трендовете за 2020 г.

8 тенденции в маркетинга бележат началото на новото десетилетие От египетските съобщения за продажби, написани на папирус, през вестника и чак до мобилните таргетирани съобщения - достатъчен е един поглед към историята на рекламата, за да стане ясно, че тя върви ръка за ръка с технологията. Въпреки това главните цели на рекламата остават - да

Променят наредбата за проектиране на пътища

Променят наредбата за проектиране на пътища

Полагането на инженерни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура успоредно на пътя могат да бъдат разположени в обхвата на пътя само в случай на подадена декларация, с която се заявява, че при необходимост от изместване на съоръжението заявителят ще извърши това за собствена сметка. В зоната на банкета се допускат само кабели за

България - втора в ЕС по невъзможност на гражданите да плащат сметките си

България - втора в ЕС по невъзможност на гражданите да плащат сметките си

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме (30% от домакинствата). Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот (EU-SILC). Данните се отчитата на базата на период от 12 месеца, предава БНТ. На първо място е Гърция – над 1/3 от домакинствата й (36%) не са способни да плащат

ВЕЦ няма как да окажат отрицателно влияние върху водоснабдяването у нас

ВЕЦ няма как да окажат отрицателно влияние върху водоснабдяването у нас

От асоциация "Хидроенергия" подкрепят усилията на всички отговорни институции и заинтересовани страни за разрешаване на възникналата тежка кризисна ситуация, свързана с доставяне на питейна вода и осигуряване на вода за санитарно-битови нужди на територията на община Перник. Това написаха от асоциацията в отворено писмо

От „Нетфликс“ предлагат работа на Хари и Меган

От „Нетфликс“ предлагат работа на Хари и Меган

След като стана ясно, че принц Хари и Меган Маркъл официално няма да бъдат „старши членове на кралското семейство“, много хора се запитаха какво точно ще работи звездната двойка. От стрийминг компанията „Нетфликс“ вече проявиха интерес, предаде bTV. На наградите на продуцентската гилдия, Тед Сарандос от „Нетфликс“ заяви