Изданието посочва, че у нас има бърз интернет, ниски данъци и квалифицирани кадри

Като Силициевата долина на Югоизточна Европа е определена София в статия на престижното английско издание “Файненшъл таймс”.

В публикация, посветена на страната ни, вестникът разказва за рекордните инвестиции в информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в “България, най-бедната държава в ЕС”. Това спомага за по-голямо увеличение на трансграничния приток.

Затова допринася и самият “Файненшъл таймс”, след като през април тази година премести екипа си за разработка на продукти и технологии в офиса в София, открит в началото на 2019 г.

Откритите работни места бяха 110, а служителите получиха задача да отговарят за инженеринга, разработването, дизайна и икономически анализи.

“Разгледахме редица места в Азия, Европа и Обединеното кралство, преди да изберем България”, каза при откриването на центъра Кейт О'Риордан, главен служител за продукти и информация на “Файненшъл таймс”. “Дългогодишната репутация на София като център за технически постижения наред с родословието в данните и в изкуствения интелект и появата ѝ като технологична столица на Балканите я направи незаобиколима дестинация.”, допълни тя.

“Фейсбук” и Световната банка през тази година също избраха столицата ни за свои офиси, откъдето ще предоставят ИКТ услуги.

И миналата 2018-а беше силна за България, когато чуждестранните инвестиции в ИКТ и софтуер достигнаха

рекордната сума

от 240 млн.

щатски долара

Те идват от 16 проекта, отново предимно в София. Според fDi Markets - емисия за данни на “Файненшъл таймс”, която следи съобщения на чужди компании за инвестиции на зелено, чуждестранните инвестиции в сектора нарастват непрекъснато от 2015 г. насам. Оттогава в софтуерната индустрия и IT услугите в България са вложени 673 млн. долара, сочи изданието. 816 млн. долара са отишли в предприятия за авточасти, а 798 - в транспорт и складове.

Петте години преди 2015 г. България е получавала чуждестранни инвестиции в сферата само от средно 5 проекта на година, но след това страната ни се превръща в главна цел и успява да привлече 30% от всички проекти през 2018 г., твърди fDi Markets.

До септември тази година пък

в София са

започнали още

7 големи проекта

в ИКТ сектора,

които са на обща стойност 93,5 млн. долара.

“Файненшъл таймс” подчертава още, че у нас ще се помещава и един от осемте суперкомпютъра в Европейския съюз. Изтъкнати са и други предимства на София - това, че предлага широколентови услуги, които са сред най-бързите в ЕС, плосък данък от 10% върху корпоративните печалби и личните доходи - една от най-ниските ставки в съюза, конкурентоспособна работна ръка и ниска цена на живота.

“Ние разпознахме потенциала на София като технологичен център на световна класа през 2015 г.”, казва пък Стивън Гарднър, главен служител и доставчик на британската компания за спортни данни Genius Sports Group, в чийто български офис работят 320 души. По думите му служителите в офиса най-вероятно ще се удвоят в идващите години. “Въпреки че е все по-конкурентоспособна, България продължава да предоставя достъп до дълбок резерв от таланти за развитие на технологии и продукти”, добавя Гарднър.

Според fDi Markets IT секторът е имал продажби от 3,2 млрд. долара през 2018 г., което е увеличение с 45% за година. В него има над 12 хил. компании с 50 000 служители, от които 90 на сто са в София, сочи агенцията за инвестиции. Около 70 на сто от компаниите продават услугите си само за износ, показват данни на американското министерство на търговията.