"Този бюджет е продължение на досегашните бюджети в последните години. Смятам, че е отражение на политиката, която от години води ГЕРБ, така че нищо учудващо не виждам в този бюджет като цяло и не виждам причина за напрежение". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият финансов министър Милен Велчев.

"Не съм привърженик на догма, че държавата никога не трябва да харчи повече от приходите си, но това трябва да става, когато икономическият цикъл е в ниската си точка и когато бюджетната политика трябва да компенсира икономическия спад и да намали неговия ефект", каза още Велчев.

Той допълни, че на практика законът за държавния бюджет обхваща всички сфери на държавното управление и пришиването на определени етикети рискува да неглижира други негови важни функции.

"Бюджетът далеч не зависи само от финансовия министър. Той трябва да бъде приет от всичките му колеги в правителството, след това и защитен в парламента. Дори при наличието на силна политическа фигура какъвто е министър Горанов, бюджетът въпреки това претърпя някакви корекции в парламента. Така че желанията на финансовия министър може да са едни, а политическата реалност понякога прави своите корекции, като стремежът е те да са минимални и да не водят до дисбаланси", добави Велчев.

Той каза още, че практиката на бюджетирането в по-голяма степен трябва да бъде в синхрон с изискванията на Закона за публичните финанси. Да се прави извънредна политика по отношение на част от пенсиите според него е непродуктивно.