"Нафтогаз Украйна" предложи на "Газпром" "нулев вариант", само след като руската страна изплати дълга си според решението на арбитражния съд в Стокхолм. Това заяви днес шефът на "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от ТАСС.

"Нулевият вариант е на първо място да се изпълни решението на арбитража, така че задълженията на "Газпром" към "Нафтогаз" да са равни на нула", написа той във фейсбук.

Витренко добави, че "демонстрирайки конструктивността на своята позиция пред всички, ние ("Нафтогаз") дори сме съгласни да вземем този дълг с газ", съобщи БТА.

Според изпълнителния директор на "Нафтогаз" е невъзможно да се забравят 2,56 милиарда долара и начислените лихви, които според съдебно решение "Газпром" трябва да плати на украинската страна. "Да се забрави неизпълнението на договореностите от "Газпром", да се опростят 3 милиарда долара на "Газпром", както и да се прехвърлят исковете в нов арбитраж без адекватна компенсация е невъзможен вариант", написа още Витренко.

По-рано днес руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Украйна може да получава руски газ директно на по-ниска цена от реверсивния режим, но за това трябва да се намери взаимноизгодно решение по въпроса за транзита. "Искат (украинските власти - бел. ТАСС) или не, очевидно, в този случай е необходимо да се стигне до някакъв нулев вариант. Харесва им или не този израз, това трябва да бъде взаимноизгодно решение за двете страни ", каза Медведев в интервю за телевизионната програма "Вести в събота ", коментирайки руско-украинските преговори за газа.

Медведев заяви също, че Русия не може да спре доставките на газ през Украйна, тъй като се грижи за интересите на европейските и украинските потребители.

"Това (спиране на доставките - бел. ред. на ТАСС) е невъзможно по друга причина (незасягаща темата за реверса на газ - бел. ред. на ТАСС). Все пак трябва да мислим за европейските потребители и за украинските си колеги също", отбеляза руският премиер.

На въпрос дали Русия може да забрани на европейските партньори да доставят газ обратно в Украйна, Медведев отговори, че "е доста трудно от гледна точка на технологичния контрол".