Сградата “Орегон парк” номинирана за награда в Букурещ 

Най-престижната румънска класация на имотния пазар - CIJ Award Romania, номинира за втори път офис комплекса “Орегон парк” в Букурещ в раздела за най-добри офис проекти. Това се случи също и миналата година - тогава проектът бе номиниран за най-голяма трансакция на имотния пазар, а тази година е посочен сред призьорите за най-добре развиващ се офис проект.

Сградата е отчасти българска собственост, тъй като притежателят ѝ е Lion's Head Investment. Инвестиционното дружество, което придоби офис комплекса в най-бързо развиващия се бизнес район на Букурещ - “Флореаска Барбу Вакъреску”, е смесено дружество между южноафриканския фонд Old Mutual и българския холдинг за недвижими имоти AG Capital. Групата, в която влизат “Адрес”, “Фортон”, “Имотека”, строителната BLD и много други фирми държи 8,5% от Lion's Head Investment.

В България инвестиционното дружество вече притежава втората и третата част на “Полиграфия офис център” и огромния “Мегапарк” на булевард “Цариградско шосе”.

Северната част на Букурещ е най-силно развиващият се в момента район на града, който в миналото е бил индустриална зона. “Орегон парк” е заобиколен от терени, които в момента се застрояват усилено с молове, офис сгради и жилищни кооперации. В района вече има около 820 хиляди квадратни метра офис площи плюс още около 700 хиляди квадрата в съседния район “Пипера”. За сравнение в цяла София има общо около 2 милиона квадратни метра площи в съвременни офис сгради.

Трите сгради на “Орегон парк” са били моментално наети въпреки общата си площ от около 70 хиляди квадрата, като третата, която бе довършена тази година, е отдадена изцяло на “Оракъл”. В момента тук работят около 8000 души, предимно млади хора.

“Доходността от отдаване на офис площи под наем в Букурещ е около 7% на годишна база, докато в София е близо 8%. Тук обаче и мащабите са по-различни, например в целия Букурещ има около 3 млн. квадратни метра офис площи в съвременни сгради клас А. Наемите са съвсем малко по-високи от тези в София, но тук има малко по-различна практика - много услуги влизат в стойността на наема, а вече си проправя път и практиката в наема да влизат и разходите на собственика за плащане на имотния данък”, обясни Елица Ценова, шеф на инвестиционния отдел в Lion's Head.

При учредяването на фирмата в София преди две години екипът и заяви, че сред основните приоритети на компанията ще е да придобива и управлява доходоносни офис сгради в столиците на България, Румъния, Унгария, Словакия и др.

Над 60% от всички инвестиционни сделки в Румъния са в сектора с офис сградите. Двете най-големи трансакции в Букурещ към края на септември са придобиването на третата сграда на “Орегон парк” (60 млн. евро) от Lion’s Head Investments и покупката на America House (77 млн. евро) от Morgan Stanley.

“Интересът към пазара в Румъния от страна на международни инвеститори се увеличава, като инвестициите с южноафрикански произход са доминиращи”, каза пред “24 часа” директорът на румънския офис на Lion's Head Лори Колин.