Следващите четири години трябва да се работи в практически различна среда. Досега основен фокус е да се разрешават проблемите. Наред с тяхното решаване, все по-голям става залогът за стратегическо мислене за това как трябва да се развива дадена община. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на форума на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). По думите му кметовете трябва да следват пулса на градовете.

Вицепремиерът добави, че обект на съвместна работа ще бъде икономическото развитие. "Бизнесът е много бърз. Тук трябва да сме готови в аванс", изтъкна Томислав Дончев. Държавата има готовност за изграждането на още индустриални зони. Той е на мнение, че е грешно всички индустриални зони да се финансират с държавни пари. Според него подкрепата трябва е по-скоро да се свият процедурите и да станат по-кратки. Той заяви, че когато инвеститорът се появи, трябва да му се посочи подходящ терен.

Фокус през следващите години ще бъдат иновациите, допълни Дончев. Догодина ще бъдат създавани регионални центрове, което е тип иновационна инфраструктура. Според него по тази тема не бива да се мисли само на локално ниво.

Третата важна тема е възможността да се реализират истински регионални инициативи, допълни Томислав Дончев. Днес в МС са гласувани предложенията за промени в Закона за регионалното развитие, с което се създава правен фундамент за по-интензивно междуобщинско сътрудничество, добави Дончев.