Според годишен доклад на китайски изследователски център, показателят за улесненията за търговията в Китай през 2019 г. е достигнал 76,93, което е с 5,13 пункта повече в сравнение с 2017 г. На фона на забавянето на световната търговия Китай предоставя все повече удобства, което съдейства за стабилното развитие на външната търговия и изграждането на отворена световна икономика.
Индексът се изчислява на базата на системата за оценка на улесненията за търговията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

На фона на забавения растеж на световната търговия, дължащ се на разрастването на унилатерализма и протекционизма, макар и с много усилия, Китай все пак постига успехи. Публикуваният от Световната търговска организация през октомври доклад понижава значително прогнозата си за търговския растеж през тази и следващата години като предвижда, че през 2019 г. световният стокообменът ще се повиши само с 1,2% на годишна база, което е далеч по-ниско от предишната прогноза за 2,6%. На този фон непрекъснатото повишаване на търговските удобства в Китай несъмнено ще увеличи доверието на пазара и ще бъде от полза за световния икономически растеж.

През последните години Китай провежда реформи за опростяване на митническите процедури, стандартизира условията за събирането на мита, което значително намалява разходите на търговците.

Влизането в сила на Закона за чуждестранните инвестиции и Наредбите за подобряване на бизнес средата през тази година предоставя законова гаранция за подобряване на бизнес средата. Тези мерки и занапред ще придвижват висококачественото развитие на китайската външна търговия и икономика и ще помогнат на световната икономика да издържи на натиска от спад.