Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда минималната заплата за 2020 година с участието само на една работодателска организация - ССИ, съобщи БТА.

Асоциацията на организациите на българските работодатели обяви, че работодателите няма да участват в заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество до внасянето на адекватни, според бизнеса, предложения за ограничаване на злоупотребите с болничните.

Вицепремиерът и председател на НСТС Марияна Николова съобщи, че е изпратила писмо до социалния министър, свързано с исканията за обсъждане в НСТС на начина на изплащане на болничните и ограничаване на злоупотребите с тях. В отговор министър Деница Сачева е припомнила, че в едномесечен срок от обнародването на Закона за бюджета на ДОО ще бъдат изготвени предложения от отговорните институции. Прави се задълбочен анализ, а след изготвянето на пакета от мерки , той ще бъде внесен в НСТС.

Ася Гонева от КНСБ поиска социалните партньори да бъдат включени в работната група.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проект на постановление на Министерския съвет за определяне размер на минималната работна заплата. Проектът предвижда минималното възнаграждение да стане 610 лева от 1 януари 2020 година. Предлага се минималната часова работна заплата да стане 3,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Увеличението на минималната работна заплата с 8,9 на сто - от 560 лв. на 610 лв., ще стимулира активността на пазара на работната сила, ще допринесе за нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на заетите и ще намали неравенството в доходите и бедността, ще се повиши покупателната способност и жизненото равнището на населението, се отбелязва в доклада на социалния министър.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева представи предложението. Тя посочи, че продължава разговор за изработването на механизъм за нарастването на минималната работна заплата. В момента съотношението между средната и минималната заплата е 44,8 процента .

От ССИ обявиха, че организацията няма да подкрепи предложението за нарастване на минималната заплата.