Колко ще струва - зависи от оборудването, поръчаните системи, какви ще са седалките

Да се купи нов самолет, който да замени сегашния 19-годишен “Фалкон”, с който се возят първите в държавата. Това решение взе правителството в сряда и натовари шефа на правителствения Авиоотряд 28 да търси машина.

“24 часа” се допита до експерти, които имат задълбочен поглед върху самолети за премиери и президенти, каква машина е най-подходяща да бъде купена.

По неофициална информация от министерството на транспорта се знае, че ще се търси 12-местен самолет, който да може да извършва и презокеански полети.

Експертите обаче казват, че е по-добре

да се потърси

машина с

20-25 и дори

30 места,

за да може да лети малка делегация, а не само първите хора в държавата с екипа си.

И посочиха като варианти бизнес джетовете на “Боинг” или А319 на “Еърбъс”, какъвто ползва германският канцлер Ангела Меркел.

Ако се избере сегашният клас, то в авиацията се коментират като възможен избор “Чалънджър 650” - 12-местен самолет, дължината на полета му е 7408 км, или пък “Гълфстрийм” и “Лиърджет”. У нас има два “Гълфстрийм” и един “Чалънджър” на канадската “Бомбардие”. Това са добри машини, но са за по-къси разстояния.

И при самолетите е като при колите, има луксозни марки и по-скромни модели, коментират експертите.

Една от машините от висок клас е фалкон, модел Dassault Falcon 7X. Той е с голяма кабина, обхватът му на летене е 11 920 км, в експлоатация е от юни 2007 г. Може да прелети до САЩ, Канада и до други далечни дестинации, без да каца. Подобни са параметрите и на “Гълфстрийм 550” и по-висок клас модели.

Каква сума трябва да се задели за нов самолет, експертите не се наемат да коментират, защото

зависи какъв

модел ще се

избере, какви

системи,

оборудване и

комплектовка

ще има, дали в него ще може да се ползва интернет, кухня, какви ще са седалките.

За презокеански полети се изисквали системи, както и сертифициране и обучение на екипажите.

Тепърва предстои проучване на доставчици, икономическа обосновка, техническо задание, одобрение от министъра на транспорта и след това от Министерския съвет. Чак тогава ще се обяви процедура за обществена поръчка.

Други експерти казват, че ползваният в момента фалкон може да служи още на властта. 19 години не били голяма възраст за самолет, а българският се поддържал в Швейцария. Трябвал му обаче хангар, тъй като не било добре да стои на открито.

Той е за полети на средни разстояния. Обхватът му на летене е 5797 км. Има девет места, защото в задната му част е инсталирана апаратура, която е за облитанията на навигационните средства за нуждите на държавното предприятие “Ръководство въздушно движение”. Някогашната цена на фалкона беше 42 млн. долара.

И въпреки деветте инцидента през годините

в четвъртък

премиерът

Борисов

летя до

Брюксел с

фалкона

А и такъв модел самолет е сред фаворитите на половината европейски лидери. Ползват го премиерите на Испания, Франция, Унгария, Хърватия, Словения и други държави.

Шефът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков ще предлага какъв самолет да се вземе.
Шефът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков ще предлага какъв самолет да се вземе.
Dassault Falcon 7X лети на 11 920 км разстояние. Може да стигне до всякъде.
Dassault Falcon 7X лети на 11 920 км разстояние. Може да стигне до всякъде.
Така изглежда салонът на “Чалънджър”.
Така изглежда салонът на “Чалънджър”.