След като получим ключовете на летище София, ще започнем обновяването му през 2021 г. Това заявиха представителите на френския инвестиционен фонд “Меридиам”, който държи 99% в “СофКънект”. Консорциумът е класиран на първо място в процедурата за концесия за 35 г. 1% са на австрийската “Щрабаг”, а оператор е летището в Мюнхен.

КЗК отхвърли жалбите на конкурентите, но изборът на “СофКънект” се обжалва сега във ВАС.

От 2021 г. първата работа на новия концесионер е обновяването на терминалите, като се използва опитът на летището в Мюнхен.

Ще се започне със смяна на табели и светлини, за да могат пътниците по-добре да се ориентират, да се чекират и напускат летището по-бързо. Преустройството ще включва и лукс, удобства и съчетаване на модерното с традициите на София и България. Това са мерки, които ще струват около 33 млн. евро.

Втората задача е да се разработят линиите до София, да бъдат привлечени нови авиокомпании, включително и за презокеански полети.

До построяването на нов терминал не се планират високи летищни такси. Няма да правим ненужни инвестиции, като например футболно игрище, защото някой трябва да плаща за тях - или пътниците, или авиокомпаниите, казват от “Меридиам”.