Двама министри, депутати, ръководители на агенции, КАТ,

автоинструктори обсъждат мерки за по-качествено обучение,

защото самонадеяност и незнание е най-смъртоносната комбинация

Какво трябва да се промени, за да не ни съпровожда смъртта по пътищата всеки ден?

"Карай умно, стигни жив", е един проект на "24 часа", стартирал през далечната 2007 година. Очевидно общественият натиск и постоянните законови промени, не успяват да повлияят на ситуацията по българските пътища.

Нова, плашеща статистика от началото на 2019 г. - близо 600 жертви и повече от 8000 ранени.

От понеделник стартираме серия от разговори между министри, депутати, ръководители на агенции, на полицията и представители на организациите на автоинструкторите.

Започваме дебата с обучението на кандидатите за шофьори, защото самонадеяност и незнание е смъртоносна комбинация на пътя. В анкетата на сайта "24 часа", където над 6000 души дадоха своето мнение за причината за убийствата пътя, 36 % виждат вина за това на "неграмотни и лошо обучени шофьори".

Ще извървим целия път и ще продължим с разговори за качеството на пътищата и автомобилите, за контрола и наказанията, за техническите прегледиц.

Само през миналата година по пътищата са излезли нови над 85 хил. шофьори. По данни на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” през 2018 г.

123 635 кандидати са записани в протоколи за теоретични и практически изпити за придобиване на правоспособност, от които 85 066 са издържали и 33 359 на се успели да минат.

В понеделник, в НДК, ще се търсят решения, е какво да се промени в обучението на кандидатите за водачи, за да бъдат пуснати зад волана хора със знания и умения за шофиране.

Искаме всички страни в обучението на водачите - от министерствата, през депутатите, обучаващите, изпитващите и пътната полиция да представят своите виждания как да се подобри подготовката. Да се постигне консенсус, а предложенията бързо да се превърнат в действащи текстове от закони и наредби.

Електронно допитване на

“24 часа”: Грешки и слабости

на шофьорите - проблем №1

Коя според вас е основната причина за смъртността по пътищата? С този въпрос се обърнахме към читателите на “24 часа” на сайта ни. За повече от половината от участвалите в това специално онлайн допитване вината е в шофьорите, като за 36% проблем номер 1 са неграмотните и слабоинтелигентни шофьори.

Очевидно големият процент посочили този отговор отразява мнението за ниската култура на шофиране у нас, агресията, неспазването на правилата.

Близо 10 на сто посочват “Недостатъчно обучени шофьори по време на курсовете” като основна причина за многото катастрофи. Лошата инфраструктура е посочена като причина от 11 на сто, за 19 на сто проблемът е в усещането за ненаказуемост и слабата събираемост на глоби.

Над 6000 души се включиха в анкетата. Всеки гласуващ можеше да даден само един глас от един IP адрес Резултатите разбира се са малко или много субективни, но дават представа за общественото мнение по темата.