Русия, ЕС и Украйна успяха да постигнат пробив в решаването на газовите въпроси по време на преговорите, проведени в Берлин, предава ТАСС.

„Това бяха интензивни преговори. Имаме принципно съгласие, детайлите ще бъдат обсъдени в столиците“, каза заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, който отговаря за този въпрос в ЕК, цитиран от "Фокус".

Страните планират да договорят пакетно споразумение с ръководствата на страните. Освен това е насрочена техническа двустранна среща между руската компания „Газпром“ и украинската „Оператор ГТС Украины". Нова тристранна среща, според изпълнителния директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко, се очаква преди края на годината. Необходимостта да се постигне споразумение именно пред 2019 г. се обяснява с факта, че действащите договори за доставка и транзит на руски газ през Украйна изтичат на 31 декември 2019 г.

Участниците в заключителната пресконференция не разкриха подробности на проекта за споразумение. Но руският министър на енергетиката Александър Новак сподели, че страните са обсъдили конкретен обем на транзит на руски газ през Украйна и условията на бъдещия договор.

„Въпреки строителството на нови инфраструктурни обекти, като „Северен поток“, „Северен поток-2“ и „Турски поток“, ние ще продължим транзита през Украйна. Въпросът е относно обема на този транзит и сроковете, при които може да се сключи споразумение“, каза президентът на Русия Владимир Путин.

„Това бяха интензивни преговори… Това е хубава новина за цяла Европа, Русия, Украйна и за газовия пазар“, заключи Шефчович.