Гърция, Кипър, Италия и Израел постигнаха споразумение за газопровода ИйстМед, съобщи кипърският канал Sigma, като отбеляза, че то ще бъде подписано в началото на 2020 г., пише гръцкият вестник Protothema.

Турция се опитва да осуети плановете за проекта EastMed, който се забави, но както съобщава каналът, либийско-турският меморандум доведе до преодоляване на проблемите. Според Sigma, междудържавното споразумение ще бъде подписано в началото на следващата година, като добави, че в момента текат консултации на най-високото възможно ниво за церемония по подписване - отговор на Турция, който също ще има силна подкрепа от САЩ.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху призова Израел, Кипър и Гърция да продължат незабавно споразумението за изграждането на амбициозния газопровод по дъното на Средиземно море на първоначална стойност 7 милиарда евро. Израел смята, че това е начин за справяне с Турция, след като Анкара подписа споразумение с Либия за разграничаване на техните взаимни морски зони. Нетаняху осъди меморандума за разбирателство, подписан между Турция и Либия, като незаконен в телефонен разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадес, допълва "Фокус".

Според писмено изявление на говорителя на правителството Кириакос Кушош, двамата лидери са имали дълъг разговор в петък сутринта, обменяйки мнения за текущото развитие и начините за справяне с незаконните дейности на Турция в региона. Израелският премиер е изразил своята благодарност за решението на кабинета да приеме работната дефиниция на антисемитизма на Международния алианс за памет на Холокоста (IHRA).

Анастасиадес също е провел дълъг телефонен разговор с премиера на Ливан Саад Харири, за да координира действията за предотвратяване на незаконно поведение на Турция, което би застрашило стабилността и мира в региона. Никозия продължи дипломатическа офанзива, за да координира ходовете, които биха блокирали засилената активност на Турция в региона. На 23 декември се очаква Анастасиадес да разговаря с йорданския крал Абдула II.