Американско-китайските търговски пазарлъци през 2019 г. приличаха, гледани отстрани, на влакче на ужасите със зашеметяващи пикове и спадове, спиращи дъха опасни завои и виражи и пищящи от радост инвеститори. За разлика от истинското влакче, този трилър, за който говорим, няма изгледи някога да свърши и вероятно ще продължи със своите върхове и пропадания и през 2020 г.

Президентът Доналд Тръмп определи резултата от първата фаза на американско-китайското търговско споразумение като "огромен" и каза, че то ще има такова въздействие върху селското стопанство на САЩ, че американските фермери ще имат нужда от "много по-големи трактори", за да могат да удовлетворят търсенето от Китай.

Макар че много детайли от сделката са доста неясни и макар че веднага възникнаха съмнения за нейната същност, главният преговарящ и икономически съветник на администрацията предсказа положителни резултати за икономиката на САЩ. "Още на втората година ние почти ще удвоим износа на стоки за Китай, ако това споразумение влезе в сила", каза търговският представител Робърт Лайтхайзър по телевизия Си Би Ес на 15 декември. - Той беше около 128 млрд. долара през 2017 г. и ще нарасне най-малко с още 100, вероятно с малко над 100."

Лайтхайзър обаче отбеляза, че ефектът от споразумението "ще зависи от това кой взема решенията в Китай". Ако това са хардлайнерите в комунистическото правителство, резултатът може да бъде различен от този, при който реформаторите биха имали думата, каза Лайтхайзър, но добави: "Ние се надяваме" решенията да се вземат от реформаторите.

"Трябва да гледаме на това споразумение като на първа стъпка в усилията за интегриране на две много различни системи, така че да има полза и за двете страни", добави той. Като разкри някои детайли от сделката, търговският представител каза, че САЩ са получили писмен ангажимент (от Китай), че ще купи селскостопански стоки за между 40 и 50 млрд. долара.

Споразумението, което се очаква да бъде подписано през януари, ще изисква също така от Китай да извърши структурни реформи в сфери като интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, финансовите услуги и валутния обмен.

В замяна САЩ ще отменят някои от митата, които наложиха по време на търговската война, която Тръмп започна с налагането на мита малко повече от година след началото на президентството си.

През първата фаза на споразумението се запазват някои от митата, включително 25-процентовите мита върху внос от Китай на стойност 250 млрд. долара, а много от останалите мита ще бъдат намалени до 7,5 процента. Тези мита са важни, каза икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу, като коз в преговорите и като застраховка.

Възхвалявайки по телевизия "Фокс нюз" споразумението, Къдлоу предрече, че то ще повиши брутния вътрешен продукт на САЩ с около половин процент през 2020 г. "Никога преди не сме виждали нещо подобно, така че икономическите последствия ще бъдат много позитивни от гледна точка на практически цялата американска икономика", подчерта Къдлоу.

Според него остава да се види дали Китай ще спазва предвидените от споразумението защитни клаузи за интелектуалната собственост и трансфера на технологии, като добави, че американските компании най-малкото ще имат нещо, на което да се позовават.

"Ако китайците, давайки лиценз на една американска компания . . ., си мислят, че това дава мандат за технологичен трансфер, или ако ние създадем джойнт венчър и не бъдем справедливо представени, то това ще бъдат нарушения на споразумението", посочи той.

Такива нарушения ще попадат под действието на наказателните процедури, предвидени в споразумението, каза Къдлоу. Въпреки положителните отзиви от служители на администрацията, някои експерти изразяват опасения, че първата фаза няма да разреши никакви проблеми и че "пътуването с влакчето на ужасите" през нови мита или заплахи от мита, последвани от нови преговорни кръгове с голяма шумотевица около тях, ще продължи и през 2020 г.

"Зависи от това дали краткосрочното облекчение ще донесе някои благоприятни цялостни въздействия - каза Сън Лилиан, директор на центъра за финансови изследвания в университета "Фудан". - Ако това не стане, ще възникне проблемът с обратната адаптация."

Сън предрича, че "ако митата бъдат намалени и двете страни не видят никакви съществени промени, то Тръмп може да бъде подведен отново да ги вдигне" - резултат, който може да има "трагични" икономически последици в предстоящите години и десетилетия.

Икономистът Е Тан добави, че все още предстоят много неясноти, имайки предвид импийчмънта на Тръмп и сложния политически пейзаж в САЩ, да не говорим за неспособността на Китай "да направи отстъпки в ключови сфери". "Не съм особен оптимизъм какво ще се случи в бъдеще", заключи той.

Други икономисти и инвеститори, които внимателно се вглеждаха в детайлите, се ядосваха, че никоя от двете страни не дава достатъчно информация за разсейване за опасенията.

Американският сенатор Крис Мърфи нарече споразумението "капитулация" от страна на САЩ, възмущавайки се от последствията на митата за щатската икономика.

"Защо, за Бога, Тръмп ни вкара в този икономически ад? - посочи Мърфи в изявление, визирайки намаляващия селскостопански износ на САЩ за Китай. - Обещанията, които Китай дава в тази сделка, са твърде недостатъчна компенсация за милиардите, които ние вече загубихме и похарчихме за безумната търговска война на Тръмп."

Други критици отбелязаха, че първоначално световните пазари реагираха положително на съобщението (за сделката), но впоследствие отбелязаха спад, когато търговците разбраха, че подробностите са оскъдни. Някои изразиха безпокойство, че нещата ще си останат само на първата фаза (на сделката).

"Пътят напред не е гладък - предупреди Хъ Вайвън, старши изследовател в Центъра за Китай и глобализацията. - Може да възникнат много проблеми в процеса на реализацията (на сделката). Втората фаза ще бъде по-трудна и дори и да се стигне до втори етап на споразумението, противоречията между Китай и САЩ няма да бъдат разрешени, тъй като те са стратегически и дългосрочни."

(От БТА)