По стародавна традиция православните българи, живеещи в Истанбул, отпразнуваха днес големия християнски празник Коледа в Българската екзархия в квартал Шишли в центъра на мегаполиса.

Сутринта в църквата "Свети Йоан Рилски" се отслужи празнична служба от свещеника на българските църкви в Истанбул отец Ангел Велков, предава БТА.

Службата бе внушителна и тържествена. Прочетени бяха текстове от Светото Евангелие.

Отец Ангел Велков поздрави и благослови миряните с раждането на Младенеца, подчертавайки величието на безграничната и жертвена Божия любов.

Църквата "Свети Йоан Рилски" бе изпълнена с миряни от всички възрасти.

Присъстващите отправиха молитви за здраве, мир и благоденствие, запалиха свещи, черкуваха се и си разменяха поздравления и пожелания.

Църковният хор на българската общност с диригент Кирияко Лиязев изпълни църковни песнопения и коледни песни.

След коледната служба в представителния салон на Екзархията се състоя коледно тържество, организирано от женското дружество "Радост" към общността на православните българи.

Децата изпълниха песни и стихотворения, а Дядо Коледа им раздаде подаръци. Коледният празник продължи с музика и танци.

Венци и цветя по случай християнския празник бяха поднесени от името на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и от кмета на община Бешикташ Ръза Акполат.

Християнският празник бе отпразнуван и в пограничния град Одрин.

Църковната служба бе изнесена в църквата "Свети Георги Победоносец" от българския свещеник отец Александър Чъкърък. Присъстваха много туристи от България.

Град Одрин е най-посещаваният турски град от българските туристи. През първите 10 месеца на тази година Одрин е бил посетен от 920 хиляди български граждани, посочи президентът на Търговско-промишлената палата на Одрин Реджеп Зъпкънкурт.