Разпоредил съм наблюдението на язовир “Бебреш” да продължи ежедневно, за да се гарантира вода за жителите на района. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на вчерашната си среща с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за водоснабдяването на града.

Преди няколко дни кметът каза публично, че едноименната ВЕЦ, която черпи вода от язовира, е консумирала повече от позволеното. Заради това премиерът е разпоредил земеделският министър Десислава Танева да провери дали централата ползва повече вода от отпуснатото ѝ от басейновата дирекция. Язовирът е собственост на “Напоителни системи”. Регионалният министър Петя Аврамова пък трябва да помогне на местното ВиК дружество да преодолее проблемите с ВиК мрежата.

Дни преди настъпването на новата година от МОСВ заявиха, че ВЕЦ “Бебреш” изобщо не е работила през 2019 г.

Към момента няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград, е станало ясно на срещата между премиера и кмета Гавалюгов. През последните месеци ВиК екипите са взели мерки, в резултат на които загубите на вода са намалели с 6% за последния месец. В язовира има вода за около 4 месеца.

Междувременно вчера се наложи и други ВиК дружества в страната да опровергават информация за предстоящи водни режими. Неуспелият кандидат за кмет на Варна и настоящ общински съветник и лидер на партия “Възраждане” Костадин Костадинов разпространи в интернет видео, за което твърди, че е снимано край изпразнения язовир “Камчия”. Костадинов твърди, че нивото му е спаднало с 10 метра и вероятно предстои Варна и Бургас да минат на воден режим.

От ВиК Бургас обаче обявиха, че това не отговаря на истината. В язовира имало 160 млн. кубически метра вода, което представлява 65% от полезния му обем и на практика може да осигури питейна вода на Варна и Бургас до края на 2020 г., без да се разчита на нов приток.

Спешна проверка на състоянието на язовир “Асеновец”, който снабдява с вода Сливен, се наложи да прави регионалното министерство заради твърдения в интернет, че и този град ще мине на воден режим. В него в момента има 28 млн. кубически метра вода, което е 1/3 от полезния му обем. Във водосбора на язовира имало достатъчни количества сняг, които най-късно до края на май ще попълнят изцяло обема му. Освен това от ВиК - Сливен, твърдят, че всяка година през януари нивото на язовир “Асеновци” е такова, каквото е сега, и той основно се пълни с вода през периода януари - май.

Нов график на режима в Перник

Новите цени на водата в Перник, които Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди в последните дни на 2019 г., няма да се приложат и водата няма да поскъпва. Това съобщи в Перник икономическият министър Емил Караниколов.

Притокът на язовир “Студена” се е увеличил с 20 литра за секунда в резултат на снеготопенето и на предприетите кризисни мерки, съобщи още той. В момента местното ВиК подготвя нов график за водния режим, който трябва да се утвърди от собствениците на дружеството - МРРБ и местната община.