18 000 тръби са вече наредени на 215 км от трасето. И на Нова година са строили, няма събота, няма неделя, доволен е Борисов

От Салановци дотук летим 45 минути над вече изграден газопровод. Някъде тръбите вече са под земята. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира в петък строителството на газопровода “Балкански поток”. С него бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов. Премиерът кацна с хеликоптер на полето при 347-ия километър от трасето, между Горни и Долни Дъбник.

400 работници полагат и заваряват тръбите, 100 са италианци, има и от саудитците, каза премиерът, който е впечатлен, че се работи бързо. Технологията на заваряване е американска, поясни по-късно той пред журналисти.

“И на Нова година са строили, няма събота, няма неделя. Ще изпратя снимките на Владимир Путин, за да види руският президент, че се работи в България”, заяви Борисов. Премиерът Бойко Борисов, воден от шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов, на трасето на газопровода между Горни и Долни Дъбник.

Премиерът Бойко Борисов, воден от шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов, на трасето на газопровода между Горни и Долни Дъбник.

18 000 тръби са вече наредени на 215 км от трасето, още 3500 са на бургаското пристанище, каза му шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов. И му поясни, че по две влакови композиции на ден прекарват тръбите и тъй като това не стига, използват и камиони.

Борисов поздрави италианските инженери, които водят проекта, с “бонджорно” и ги попита ще спазят ли сроковете. Те му казаха, че ще направят всичко възможно това да стане. Той пък им заяви, че в края на януари очаква в България италианския премиер Конти и ще го доведе на трасето. Помоли саудитците да предадат поздравите му на принц Салман и обясни, че “Аркад”, която е изпълнител на проекта, е държавната компания на Саудитска Арабия.

Остана доволен, че проектът се движи по график. “България като страна членка на ЕС спазва всички процедури - търгове, обжалвания. И след това от първия ден се работи, по 5 км на ден тръби се полагат”, заяви Борисов. В края на май или поне до 13 юни газопроводът трябва да е готов, увери премиерът. (Всъщност ще е готов участъкът от Полски Сеновец до сръбската граница и ще може да се транспортира руски газ от “Турски поток” - б. р.)

Борисов помоли журналистите да наричат разширението на газопреносната мрежа на България, както е назована процедурата: “Балкански поток”.

“Ние “Турски поток” на българска територия нямаме”, отвърна той на въпрос за американските санкции за този газопровод: “Не отговарям за Турция”, подчерта той. “Неслучайно сме узаконили и сме презентирали в Брюксел - газов хъб “Балкан”. Кръстник му е Томислав Дончев. Връзките към него се наричат “Балкански поток” и много моля да го наричате така. Това сме се разбрали с ЕК, уведомил съм и руския, и турския президент, че на българска територия е “Балкански поток”. Като отиде в Сърбия, да го наричат, както искат”. Борисов добави, че винаги е искал обща магистрална жп линия, интернет пространство, мобилни оператори и газопроводи да обслужват Балканите.

Премиерът припомни думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че се сменя точката на доставка на природния газ за България от Румъния на входа на турската граница. И че ще се плащат 84 млн. лв. по-малко такси, тъй като румънците три пъти са увеличили транзитните такси през тяхна територия. Така заедно с българо-гръцкия интерконектор ще има реална диверсификация на доставките на природен газ.

“Геополитиката се прави прозрачно, а не както БСП. Те тук говореха, че не са спрели “Южен поток”, а в Брюксел бяха занесли заповедта, че са го спрели. Аз отидох и в Брюксел, и във Вашингтон, и казах - ние имаме геостратегически интерес да останем в стратегическата газопреносна система.Когато подписахме с президента Тръмп споразумението, там пише, че България е регионален стратегически разпределителен център на Балканите. Това означава, че сме се съгласили тук да идва азерски, американски, катарски, израелски, гръцки, кипърски, турски, руски газ. Като имаш газова магистрала, ще превозваш газа на всички, а българските граждани ще получават транзитни такси. И това защитавам. Аз не съм се крил от американските санкции, а съм отишъл в Белия дом и съм казал - санкционирайте си тези, които имат някаква вина, ние сме спазили всички процедури. 1 млрд. по-евтин газопровод правим, отколкото беше (“Южен поток” - б.р.), отговори Борисов на въпроси на журналисти.