PwC, световен лидер в одиторски услуги и част от така наречената Голяма Четворка в одитите, придобива стартъп с българско участие ChainSecurity. ChainSecurity е спин-оф от Факултета по Компютърни Науки на Швейцарския Технологичен Университет (ETH Zurich).

Българското участие в ChainSecurity се състои от проф. Мартин Вечев, който ръководи научна група в ЕТН Zurich, и д-р Петър Цанков, старши научен изследовател в ЕТН Zurich. Това съобщиха двамата, специално за "24 часа".

И двамата българи са носители на наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България, която се връчва на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб (проф. Вечев е награден през 2009, а д-р Цанков през 2018).

В Швейцарския Технологичен Университет, българите ръководят научни проекти които водят до иновации с практично приложение в сферите на машинното самообучение и киберсигурността и обучават висококвалифицирани кадри чрез специализирани лекции. Това създава необходимите предпоставки за високотехнологични продуктови стартъпи и води до основаването на два световно-известни стартъпа - DeepCode и ChainSecurity.

Пътят към ChainSecurity

Пътят на ChainSecurity започва с първия голям пробив в сигурността на популярен умен договор, т.е. програма която автономно се изпълнява от блокчейн платформа с цел търгуване на криптовалути. Проблемът в умния договор е причинен от пропуск в сигурността, който позволява на кибер престъпник да присвои над 150 милиона щатски долара контролирани от този договор в рамките на няколко часа.

След тази атака, изследователите от ETH Zurich разследват атаката и проучват различни начини за гарантиране на сигурността на умните договори. Изследователите измислят първият метод за цялостна проверка на сигурността на умните договори. Иновацията е публикувана в една от най-известните конференции в сферата на компютърната сигурност (ACM CCS) и се превръща в най-силно цитираната статия публикувана в това издание на конференцията. Положителните отзиви и обратна връзка за тази резултат довеждат до основаването на ChainSecurity през октомври 2017 г.

От прототип до продукт

След основаването на ChainSecurity, екипът доразвива първоначалният прототип, като добавя поддръжка за повече уязвимости и подобрява използваемостта на системата. Първата версия на продуктът, наречен Securify, е издаден през юни 2018 г. и се превръща в първият лесен за използване, цялостен продукт за гарантиране на сигурността на умните договори.

След този продукт, младият стартъп разработва и своят втори основен продукт, наречен VerX, който автоматично гарантира функционалната коректност на умните договори. VerX намалява усилията необходими за формалното сертифициране но договори с 10-100 пъти и с това бележи основно постижение в сферата на сигурността на умните договори. Обявяването на продуктът VerX води до силно въздействие в блокчейн сферата и екипът на ChainSecurity е поканен да проведе семинар на най-голямата годишна конференция на Ethereum за 2019 г. в Осака, Япония, където да демонстрира възможностите на продуктът VerX. Иновационния метод за формална верификация използван от VerX е публикуван в топ конференция в сферата на компютърната сигурност (IEEE Symposium on Securify and Privacy).

Базирано на тези продукти, ChainSecurity гарантира сигурността на над 75 блокчейн проекта, базирани в САЩ, Сингапур, и Европа и се превръща в един от най-реномираните компании в сферата на сигурността на умните договори в световен мащаб.

Освен разработването на иновативни продукти, ChainSecurity получава международно признание като предотвратява пропуск в сигурността в най-известната блокчейн платформа за умни договори, Ethereum. Откриването на този пропуск води до спешно предотвратяване на софтуерен ъпдейт само часове преди той да бъде изпълнен в световен мащаб.

Присъединяване към PwC

В началото на 2019, екипът на ChainSecurity представя своите продукти за сигурност в офисите на PwC Швейцария. Впечатлени от технологията и опита на ChainSecurity, и потенциала на компании да се развиват заедно, двете компании влизат в задълбочени преговори. В края на 2019, българо-швейцарския екип на ChainSecurity решава да се присъедини към PwC Швейцария с цел ускоряване пазарния си растеж и разработването на продуктите си за сигурност.