Съвипусникът от Френската на Илияна Йотова винаги е бил десен - ОДС, ДСБ, партията на Кунева, после Каракачанов го кани в екологията

Стана автоматично враг на еколозите, когато поиска да се проверят всички пари, раздавани им по програми

В сектора ВиК предстои да бъдат раздадени над 2 милиарда лева европейски пари за подобряване на системата

22 години след като влезе в политиката и 2 години след като стана министър, Нено Димов се оказа първият действащ министър, който ще преспи в ареста. Поне за 24 часа.

Той оглави Министерство на околната среда и водите (МОСВ) през май 2017 г. от квотата на коалиционните партньори на ГЕРБ Поканата като експерт, какъвто безспорно е, идва от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Димов се завръща във вече познатото за него министерство, в което започва кариерата си.

В периода 1997 - 2001 г. бе зам.-министър на Евдокия Манева по време на управлението на Иван Костов.

А на една от срещите на Костов със симпатизанти Димов го поздравява, а включен микрофон улавя думите на Командира: “Най-сетне един хубав човек да седне до мен”.

Преди това Димов работи в Изпълнителна агенция околна среда, стига до зам.-директор. Тъй като познава европейските процедури, като зам.-министър 4 години води преговорния екип на МОСВ за отваряне на глава “Екология”. Това обаче се случва вече при мандата на НДСВ, които завършват процеса.

Нено Димов е магистър по математика и докторант по физика. Но и двете са с с еконасоченост - първата е за база данни за защитените територии у нас, а втората - за замърсяването на въздуха.

Преди това е учил във френската гимназия, в един випуск с вицепрезидентката Илияна Йотова, с бившия вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин, някогашния шеф на СДС Пламен Юруков и други. Освен френски, владее руски и английски.

Роден е на 20 септември 1964 г. в София.

Димов през 2001 г. е кандидат за депутат от ОДС. Две години по-късно, когато започва разцеплението в десницата, става

един от

учредителите на

“Демократи за

силна България”

- ДСБ

В периода 2005-2009 г. е депутат от партията, а след това напуска.

Винаги съм се опитвал да бъда в унисон със собствената си съвест, казва екоминистърът пред “24 часа” през 2017 г.

За кратко участва в “Движение България за гражданите”, но след като напуска, се отказва от политическите партии.

Преди да седне в министерското кресло, Димов бе председател на Института за дясна политика, но и оттам се оттегли от ръководната позиция, за да няма конфликт на интереси.

Нено Димов с Евдокия Манева и Нона Караджова
Нено Димов с Евдокия Манева и Нона Караджова

За личния му живот се знае много малко, освен че има две дъщери. Цялото му семейство кара ски, а той самият в свободното си време обича да чете книги и да спортува, играе бадминтон. Градинарството е негова разтуха, обича да се грижи за цветя и дръвчета.

Освен че чете книги, той самият пише такива. През 2012 г. издава “Околната среда - от енвиронментализма до свободата”, в която се застъпва тезата, че

трябва да се

ограничи ролята

на държавата в

управлението на

околната среда

Заради тези идеи още в началото на управлението си Димов беше нападнат от “зелените”. В отговор едно от първите му действия като министър бе да разпореди проверка за усвоени от групата “Зелени Балкани” хиляди левове по програма “Околна среда”.

При встъпването му в длъжност символично му бе връчен ключа от министерството.
При встъпването му в длъжност символично му бе връчен ключа от министерството.

Той също така е климатичен скептик - в онзи период твърди, че глобалното затопляне е манипулация, а топенето на ледовете на Северния полюс няма да повиши нивото на морското равнище. Но добавя, че това са негови лични възгледи.

“Чистотата на атмосферния въздух, особено в големите градове, и питейната вода са безспорен приоритет”, заяви в първите си минути като министър Нено Димов.

Според него това, което трябва да бъде засилено, е да се търси балансът между опазването на околната среда и качеството на живот на хората и икономиката.

Друг основен приоритет му бе превантивната дейност срещу бедствията и авариите, най-вече за наводненията. Именно двата му основни приоритета се оказват критични точки в управлението му.

На разходка с лифта към Драгалевци.
На разходка с лифта към Драгалевци.

Изпълнението на програма “Околна среда” е с най-ниско изпълнение – 27,03% е делът на реално изплатените суми към днешна дата, т.е. в годината, в която програмата трябва да приключи.

Една

голяма част от

програмата е за

сектор “Води” -

2,3 млрд. лв.

Тяхното усвояване не можеше да тръгне, докато не се създадат водните асоциации. Процесът се забави, но в момента той стартира.

В ресора на Нено Димов има обявени 8 наказателни процедури на Европейската комисия срещу България. Три са в областта на биоразнообразието и по една от тях случаят стигна до Съда на ЕС – защитена зона Калиакра и конфликта между ветрогенераторните паркове и зоните за защита на птиците. Други три процедури бяха за качеството на въздуха. Има и по една в областта на отпадъците и във връзка с отпадъчните води.

Пресилено е да се каже, че Нено Димов е отговорен за всички наказателни процедури – повечето от тях засягат нерешени от неговите предшественици проблеми. Но наскоро Сметната палата публикува доклад с девет препоръки към екоминистъра. (24часа)

Министърът по време на парламентарен контрол
Министърът по време на парламентарен контрол