Мрежата на "Теленор" е отличена като Best in Test в България от водещата международна компания за измерване на качеството на мобилни мрежи Umlaut. Призът бе връчен в понеделник на изпълнителния директор на телекома Джейсън Кинг от Хакан Екмен - изпълнителен директор „Комуникации“ на Umlaut.

Сертификатът Best in Test се дава на "Теленор" за достигането на 888 от 1000 възможни точки - най-добрата обща оценка от операторите в България. Постигната е и на най-висока степен на покритие на мрежата за пренос на данни и гласови услуги, най-добро покритие на 4G и най-добра скорост на сваляне на данни. Правени са 32 милиона проби в 94,5% от градските райони и 50,7% от извънградските зони, включитено и на свързващи пътища из България.

„Методологията за тестване се фокусира върху потребителското преживяване. Измерваме мрежи в целия свят и разчитаме на експертизата на консултантски и инженерни компании и над 4000 хиляди експерти", поясни Екмен. Umlaut измерва качеството на мобилни мрежи в над 120 страни по света и е де факто индустриален стандарт за качеството на мрежите.

„Това постижение е признание за продължаващите ни усилия да направим мрежата си по-добра всеки ден и да предложим възможно най-доброто преживяване на този взискателен и много конкурентен пазар. Сертификатът Best in Test е още една отправна точка, от която да продължим да подобряваме мрежата си, така че да осигурим още по-добри услуги на клиентите си и да постигнем още по-добри резултати“, зави Джейсън Кинг.

През миналата година "Теленор" е подобрил капацитета и потребителското преживяване в своята 4G мрежа в над 600 населени места. Телекомът отчита в края на миналата година ръст от 22,8% на активните потребители на 4G мрежата си в сравнеие с 2018 г. Близо 86% от целия трафик на данни е преминавал през 4G. Предлагането на повече устройства, които поддържат гласови разговори през 4G, увеличил почти пъти обемът им и те вече заемат над 12% от целия гласов трафик.